Wykonanie
(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Halibut pieczony z warzywami to danie idealne na rodzinny obiad. Nie dość, że jest zdrowe i mało kaloryczne to niesamowicie smaczne i proste w przygotowaniu. Do przygotowania
halibuta pieczonego z warzywami potrzebujecie podstawowych składników, z których pewnie większość macie stale w domu. Są to
między innymi
ziemniaki,
papryka,
czosnek, czy
sok z cytryny. Jeśli nie macie pod ręką świeżych
ziół, możecie również użyć tych suszonych, smak będzie podobny.Jeżeli nie
mieliście okazji jeść
halibuta, polecam Wam to nadrobić. Jego
mięso jest dość tłuste (zdrowe tłuszcze!), czyli po upieczeniu – soczyste. Uważa się, że się, że jest jedną z najsmaczniejszych ryb, jaką można dostać obecnie na rynku.
Mięso halibuta zawiera również dużą zawartość
białka (20,2 g / 100 g).Po raz kolejny zachęcam Was do wsparcia organizacji pozarządowej MSC, która działa na rzecz ochrony oceanów. Jeśli kupujecie
ryby, zwracajcie uwagę czy posiadają one poniższy znaczek, czyli certyfikat zrównoważonego rybołówstwa. Gwarantuje on, że
ryby, jakie kupujecie pochodzą od rybaków, którzy prowadzą połowy zgodnie z najlepszymi światowymi praktykami, a ich działania są regularnie kontrolowane przez niezależnych audytorów.
Ryby ze znaczkiem MSC dostaniecie już teraz praktycznie w każdym sklepie, a świeże
białe ryby kupicie na pewno w Lidlu, tak jak
dorsza czy
halibuta, na którego przepis znajdziecie niżej.Zobacz też:
Matias –
śledź nad
śledzieGotowany
homarPorcji: 2 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki2 filety
halibuta3
ziemniakipapryka (ja użyłam połowy czerwonej, połowy żółtej)
cebula2 ząbki
czosnku2 garście świeżej
kolendrygarść świeżej
bazylii3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytrynysól i
pieprzpapier do pieczenia i folia aluminiowaPrzepis1
Halibuta oprószamy
solą i
pieprzem z obu stron.
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w plastry,
paprykę kroimy w paski,
cebulę w plasterki. Ząbki
czosnku i garść
kolendry siekamy.2Warzywa mieszamy, dodajemy łyżkę
oliwy, posiekany
czosnek i
kolendrę, oprószamy
solą i
pieprzem, dokładnie mieszamy. Wsypujemy na blaszkę/do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Następnie na warzywa kładziemy
rybę.3Garść pozostałej
kolendry oraz garść
bazylii blendujemy z 2 łyżkami
oliwy z oliwek oraz 2 łyżkami
soku z cytryny. Tak powstałym sosem polewamy
rybę.4Naczynie zakrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 30 minut - piekarnik góra-dół. Następnie zdejmujemy folię aluminiową, włączamy termoobieg i pieczemy kolejne 10-15 minut do zrumienienia się
ryby.5Wykładamy z naczynia
rybę i warzywa, podajemy skropione
sokiem z cytryny oraz posypane
ziołami.










