Wykonanie
(ten przepis nie został jeszcze oceniony)Muffiny z
borówkami są idealne do popołudniowej
herbaty. Chrupiące z wierzchu, a w środku wilgotne… 🙂 Niebo w gębie! Jestem pewna, że zagoszczą na stałe w Waszym jadłospisie. Podczas przygotowywania tych babeczek bazowałam na moim sprawdzonym przepisie, którego używam od lat. Niezależnie, jakich dodatków użyjecie do muffinek, z tym
ciastem zawsze urosną, będą delikatne, wilgotne, a z wierzchu zrumienione. Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej formie będziecie je piec. Niezależnie od formy, czas pieczenia jest podobny, to około 30 minut, aż ciasto popęka i będzie rumiane. Jeśli lubicie wszystko co słodkie, posypcie dodatkowo muffinki
cukrem pudrem lub oblejcie lukrem. Smacznego!Takie muffiny będą doskonałe na wycieczkę oraz do pracy i szkoły 🙂Zobacz też:Muffinki z
brzoskwiniami z puszkiMuffinki
czekoladoweCytrynowe babeczki z
malinamiPorcji: 6 lub 12 Czas gotowania: 40 minutSkładniki200 g
jogurtu naturalnegojajko0,5 szklanki
oleju1,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukrułyżeczka
sodyszczypta
soligarść
borówekPrzepis1Łączymy ze sobą najpierw mokre składniki:
jogurt,
jajko oraz
olej.2Następnie, cały czas mieszając dodajemy
mąkę,
cukier,
sodę,
sól.3Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy
borówki i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt gęsta i trudna do przemieszania, dodajcie odrobinę
oleju.4Gotową masę nakładamy do papilotek i pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.5Pieczemy około 30 minut, aż zaczną pękać na wierzchu i zrobią się rumiane.