ßßß Cookit - przepis na Racuchy bezglutenowe z jabłkami

Racuchy bezglutenowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na pyszne śniadanko. Na prośbę kilku osób, które muszą być na diecie bezglutenowej przygotowałam takie placki śniadaniowe. Są bardzo łatwe do zrobienia i pyszne, dodałam do nich jabłko, ale można zrobić bez lub dodać inne owoce. Takie placki są super pomysłem na zdrowe śniadanie, można je zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Naprawdę polecam. Możecie je także przygotować w wersji z glutenem zastępując mąkę migdałową mąką pszenną i dać zwykły budyń i proszek.
Zapraszam i życzę miłego dnia i smacznego.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 4 łyżki erytrytolu (lub cukru jaki macie)
- 2 opakowania budyniu czekoladowego bezglutenowego (90 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 4 czubate łyżki mąki migdałowej
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej kokosowy do smażenia
Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jajka, erytrytol, budynie, proszek do pieczenia, mąkę migdałową, cynamon - wszystko razem miksujemy blenderem, aż masa się dobrze połączy ze sobą.
Jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy patelnię - i tu od razu uwaga - nie rozgrzewajcie patelni bardzo mocno, placki smażymy na małym ogniu pod przykryciem, są dość delikatne. Dodajemy odrobinę oleju kokosowego i łyżką nakładamy porcję ciasta, smażymy na małym ogniu pod przykryciem, musicie dać plackom czas, aby na małym ogniu się ładnie usmażyły.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2019/09/racuchy-bezglutenowe-z-jabkami.html