ßßß Cookit - przepis na Kurczak po libańsku

Kurczak po libańsku

Wykonanie

Poziom trudności
Kurczak po libańsku to wyjątkowa potrawa. Dzięki marynacie mięso po usmażeniu jest aromatyczne, miękkie i soczyste. To danie to tylko kilka składników, a smak wyjątkowo bogaty.
Porcja dla 4-5 osób
Składniki:
1 kg udek z kurczaka (bez kości)
1 łyżka oliwy (do smażenia)
Marynata:
1 cytryna
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki oregano
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonej kurkumy
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Sałatka:
2 garści roszponki
1 pomidor
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
¼ łyżeczki soli
⅛ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Cytrynę otrzeć ze skórki, wycisnąć sok. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W misce zmieszać skórkę i sok z cytryny razem z czosnkiem, oliwą, solą, oregano, cynamonem, kurkumą i pieprzem cayenne.
Mięso przełożyć do marynaty, przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 godziny lub na całą noc.
Mięso wyjąć z lodówki na ok. ½ godziny przed rozpoczęciem smażenia.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, udka smażyć przez około 10 minut, z obu stron na rumiano.
Kurczak po libańsku najlepiej smakuje z kaszą bulgur i prostą sałatką z winegretem, doskonale też komponuje się z sałatką tabouli .
Smacznego!
Źródło:https://jagodzianka.com/2020/12/kurczak-po-libansku