Wykonanie
Poziom trudności
Kurczak po libańsku to wyjątkowa potrawa. Dzięki marynacie
mięso po usmażeniu jest aromatyczne, miękkie i soczyste. To danie to tylko kilka składników, a smak wyjątkowo bogaty.Porcja dla 4-5 osóbSkładniki:1 kg
udek z kurczaka (bez kości)1 łyżka
oliwy (do smażenia)Marynata:1
cytryna4 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy¾ łyżeczki
soli½ łyżeczki
oregano¼ łyżeczki mielonego
cynamonu¼ łyżeczki mielonej
kurkumy¼ łyżeczki
pieprzu cayenneSałatka:2 garści
roszponki1
pomidor2 łyżki
oliwy1 łyżka
soku z cytryny1 ząbek
czosnku¼ łyżeczki
soli⅛ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzuSposób przygotowania:
Cytrynę otrzeć ze skórki, wycisnąć sok.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W misce zmieszać skórkę i
sok z cytryny razem z
czosnkiem,
oliwą,
solą,
oregano,
cynamonem,
kurkumą i
pieprzem cayenne.
Mięso przełożyć do marynaty, przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 godziny lub na całą noc.
Mięso wyjąć z lodówki na ok. ½ godziny przed rozpoczęciem smażenia.Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, udka smażyć przez około 10 minut, z obu stron na rumiano.
Kurczak po libańsku najlepiej smakuje z
kaszą bulgur i prostą
sałatką z
winegretem, doskonale też komponuje się z
sałatką tabouli .Smacznego!