Wykonanie
Share the post "Bigos z
młodej kapusty / Young cabbage stew"Uwielbiam
młodą kapustę, jak tylko pojawia się w sklepie natychmiast kupuję i zazwyczaj na pierwszy ogień idzie bigos:) Ten smak chyba każdy zna i lubi, a jeszcze jest taki łatwy w przygotowaniu! W tym przepisie użyłam świeżych
pomidorów, ale swobodnie można zamienić je na puszkę krojonych. Polecam także inne przepisy z
młodą kapustą w roli głównej, wszystkie przepyszne!Scroll down for recipe in English
(3-4 porcje)Składniki:1/2 główki
młodej kapusty, poszatkowanej (lub całą główkę jeśli jest mała)2
pomidory, pokrojone w kostkę (lub 1x400g krojonych
pomidorów w puszce)400 g różnych
wędlin, pokrojonych w kostkę1 duża
cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki
koncentratu pomidorowego,2
liście laurowe,3 ziarenka
ziela angielskiego,
sól,
pieprz i
cukier do smaku2 łyżki posiekanego
koperkuPrzygotowanie:Włóż
kapustę do średniego rondla, zalej odrobiną
wody,
posól, przykryj i gotuj do miękkości (przez około 10 minut).
Wędlinę włóż do rozgrzanej patelni, podsmaż do zarumienienia, po czym dodaj
cebulę i smaż do zeszklenia.
Cebulę i
wędlinę przełóż do
kapusty i wymieszaj.Do bigosu włóż
ziele angielskie,
listki laurowe,
pomidory i
koncentrat pomidorowy wraz z
koperkiem i dopraw całość odrobiną
soli,
pieprzu i
cukru. Całość gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut i podawaj z ulubionym
pieczywem.Smacznego!
English versionYoung cabbage stew(3-4 servings)Ingredients:1/2 of young cabbage, chopped (or 1 if cabbage is small)2 tomatoes, diced (or 1x400g tin of chopped tomatoes)400 g sausage, bacon etc., diced1 large onion, diced2 tablespoons of tomato paste,2 bay leaves,3 dried allspice berries,salt, pepper and sugar to taste2 tablespoons of chopped dillPreparation:Place the cabbage in a medium pot, add a little water, season with salt, cover and cook until tender (for about 10 minutes).Heat medium pan over large heat, add sausage and cook until browned, nect add the onions and cook until translucent. Transfer the onion and sausage to the cabbage and mix.Add allspice, bay leaves, tomatoes, dill and tomato paste in the stew and season with salt, pepper and sugar to taste. Cook on low heat, stirring occasionally, for about 10 minutes and
serve with your favorite bread.Enjoy!
Share the post "Bigos z
młodej kapusty / Young cabbage stew"