Wykonanie
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny deser, który zachwyci każdego? Przygotuj babeczki z
czekoladą i
malinami – podwieczorek, który zaskakuje nie tylko połączeniem smaków, ale i swoim wyglądem. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, aby dla nikogo nie zabrakło muffinki.Babeczki z
czekoladą i
malinami to jeden z tych deserów, które przygotujesz bez konieczności sięgania po wyszukane składniki. Chociaż najlepiej sprawdzają się świeże
owoce, równie smaczne będą wypieki z mrożonymi
malinami. Potrzebna będzie też dobrej jakości
czekolada, która po części odpowiada za finalny smak.Do przygotowania 24 muffinek będziesz potrzebować:4 szklanek
mąki pszennej4 łyżeczek
proszku do pieczenia1 szklanki
cukru (lub mniej – według uznania)2 opakowania
cukru waniliowego1 szklanki
oleju4
jajka1 tabliczka
Czekolady mlecznej E.Wedel500 g
jogurtu naturalnegogarść świeżych
malin.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu babeczki wyjdą idealne – nie staną się zakalcem.Muffinki z
czekoladą i
malinami – sposób przygotowaniaPrzygotowanie babeczek sprowadza się do zaledwie kilku kroków. Poradzisz sobie z tym bez żadnych trudności, ponieważ całość wymaga jedynie wymieszania ze sobą składników.Zacznij od włączenia piekarnika – temperaturę ustaw na poziomie 200 o C (grzałka góra-dół). Metalową formę do muffinek wyłóż papilotkami i odstaw na bok.W jednej misce umieść wszystkie składniki suche, tj.
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy. Do drugiej miski wbij
jajka, dodaj
olej i
jogurt. Wszystkie mokre składniki przelej do miski z suchymi produktami i dokładnie wymieszaj. Dodaj kawałki
czekolady i
maliny. Wymieszaj je delikatnie.Tak przygotowane ciasto przelej do papilotek i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut – do tzw. suchego patyczka.Udekoruj babeczki tak, jak chceszWystudzone muffinki możesz pozostawić bez żadnych dekoracji lub ozdobić je według własnego gustu. Do wyboru masz mnóstwo możliwości, wśród których wymienia się m.in.:polewę z gorzkiej lub
mlecznej czekoladypolewę z
czekolady białejcukier pudermalinowy
lukierbitą śmietanę.To, w jaki sposób ozdobisz muffinki, zależy wyłącznie od potrzeb, oczekiwań i… czasu. Na bardziej wymyślne dekoracje możesz pozwolić sobie, gdy przygotowujesz deser z większym wyprzedzeniem.Babeczki z
czekoladą i
malinami – deser na każdą okazjęZastanawiasz się, w czym tkwi fenomen babeczek? To zasługa ich wyjątkowego smaku, który został podkręcony połączeniem
czekolady i
malin. To duet znany i doceniany od dawna przez mistrzów cukiernictwa, w którym delikatnie słodki smak
czekolady zostaje przełamany lekką kwaskowatością
owoców. Stanowią więc odzwierciedlenie gustów dorosłych i dzieci, dla których muffinki to jeden z najlepszych deserów na każdą okazję. Możesz przygotować je na spotkanie ze znajomymi, przyjęcie urodzinowe itp. Uświetnią wiele momentów spędzanych w gronie
bliskich osób.A jeśli znudzi Ci się wersja babeczek z
mleczną czekoladą, możesz zastąpić ją wersją białą. Połączenie z
malinami będzie również smaczne. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/babeczki-
czekoladowe-z-
malinami-i-
czekolada-w-srodku/