Wykonanie
Lato to czas, kiedy zimne desery u mnie często goszczą.
Owoce prosto z ogrodu dobrze smakują z odpowiednimi smakowymi dodatkami. Oczywiście klasyką jest
bita śmietana , lubię też do deserów dodawać chrupiące
ciasteczka , domowe
dżemy czy
musy owocowe a także kremowe
serki. Do tego, we włoskich klimatach, zrobiłam masę z
serka mascarpone z dodatkiem
soku z limonki. To naturalny, pyszny i orzeźwiający sok z wyciśniętych
limonek z dodatkiem
olejków eterycznych, który doskonale podkreśla smak deserów. Mam już
maliny i
jagody kamczackie , zostały ozdobą
smakową i wizualną – deser
limonkowy z
mascarpone super z nimi smakował.
opakowanie
serka mascarpone150 ml
śmietanki 30 %2 łyżki
cukru-pudru i łyżka
cukru migdałowegołyżka
soku z limonki Limmikilka łyżek
dżemu truskawkowego100 g
ciasteczek owsianych
jagody kamczackie,
malinyświeża
miętaŚmietankę ubijamy z
cukrem-pudrem.
Ser mascarpone mieszamy z
cukrem-pudrem i
migdałowym, dzielimy na pół . Do połowy dodajemy
sok z limonki , do drugiej rozgniecione
maliny .Deser kompnujemy w następujący sposób : na dno szerokich szklanek lub pucharków wkładamy pokruszone
ciasteczka , na nie kładziemy łyżkę
bitej śmietany. Dalej dorzucamy
dżem truskawkowy i dwie warstwy
smakowego serka mascarpone :
limonkową i
malinową. Dalej dorzucamy
maliny i kleks
bitej śmietany , całość ozdabiamy
jagodami i świeżą
miętą.Moje zimne desery zawsze cieszą się powodzeniem u domowników i gości, ten
serkiem mascarone i z
sokiem naturalnej
limonki zebrał pochwały za orzeźwiający smak i dobrze skomponowane dodatki. Polecam na ekstra okazje latem.Smacznego !
(Odwiedzone 79
razy, 1 dzisiaj)