Wykonanie
Uwielbiam te małe, pyszne słodkości. Wołam na nie kulki mocy, dodają energii, są syte i są świetnym rozwiązaniem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i zdrowego. Bardzo często robię takie kulki i przechowuje je w lodówce, leżą sobie nawet tydzień (oczywiście jak nikt ich wcześniej nie zje). Do takich kuleczek możemy dodać to co lubimy,
żurawinę,
rodzynki,
jagody goji, nasiona chia. Ja tym razem dodałam
orzechy. Wyszły takie smakowite, że aż ciężko się od nich oderwać. To co robicie takie kulki razem ze mną ? pochwalcie się jak wam wyszły i jak wam smakowały.Składniki:- 200 g
daktyli- 80 g
płatków owsianych- 40 g
płatków żytnich- 190 g
orzechów (u mnie laskowe,
nerkowce i ziemne)- 2 łyżki
masła orzechowego- 2 łyżki
masła kokosowego (można dać
olej kokosowy)- 2 łyżeczki błonnika
jabłkowego (można pominąć)- 3 łyżki wiórek
kokosowychdo obtoczenia kulek -
wiórki kokosowe, zmielone
orzechy,
kakaoDaktyle przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy aby zmiękły.
Płatki owsiane, żytnie i
orzechy mielimy, ja zmiksowałam je w blenderze kielichowym.Zmielone
płatki i
orzechy przesypujemy do miski. Z
daktyli odlewamy
wodę (nie wylewamy jej) i
daktyle miksujemy z
masłem orzechowym i
masłem kokosowym. Dodajemy masę do miski, wsypujemy błonnik
jabłkowy, wiórki i mieszamy.Gdy masa będzie za gęsta dodajemy
wodę z moczenia
daktyli, jak będzie za rzadka to dosypujemy wiórek
kokosowych.Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach
kokosowych, zmielonych orzechach i
kakao. Gotowe kuleczki przechowujemy w lodówce.