Wykonanie
Poziom trudności
Wieprzowe żeberka w
sosie grzybowym – danie bardzo sycące i smaczne. Smak
grzybów i
wieprzowiny współgra ze sobą, dając ciekawe połączenie. Jeśli w tym daniu wykorzystamy
maślaki, to koniecznie trzeba pamiętać o zdjęciu z
grzybów skórki, która jest ciężkostrawna i lepiej jej nie spożywać. Inne przepisy z
żeberkami w roli głównej znajdziecie tutaj .Porcja dla 2 – 3 osóbSkładniki:400 g
żeberek wieprzowychsól,
pieprz2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
oleju rzepakowego250 ml
wody1
liść laurowy (lub 2 mniejsze)5 ziaren
ziela angielskiego1
cebula300 g leśnych
grzybów (u mnie
maślaki)
sól i
pieprz do smakugarść posiekanej
natkiSposób przygotowania:Żebra opłukać, wytrzeć do sucha, usunąć błonę.Pokroić je na części z jedną kostką.Każdy kawałek przyprawić
solą i
pieprzem, obtoczyć w
mące i usmażyć ze wszystkich stron.W garnku zagotować 250 ml
wody z liściem i zielem.Usmażone
mięso przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.W tym czasie oczyścić
grzyby (z
maślaków zdjąć skórę), pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Na patelni po smażeniu
żeber zeszklić
cebulę, dodać
grzyby, przyprawić
solą i
pieprzem, smażyć kilka minut.
Grzyby z
cebulą przełożyć do garnka, wszystko dusić jeszcze przez 30 minut.Na koniec dodać
natkę pietruszki.
Żeberka w
sosie grzybowym podawać z
kaszą gryczaną lub jęczmienną, albo z
ziemniakami.Smacznego!