Wykonanie
Święta bez pierogów ? Niemożliwe! Dziś przygotowałam przepis, na te z dodatkiem
mięsa, które sprawdzą się w pierwszy dzień świąt. Aby przerobić, je na wersję wigilijną wystarczy zamienić nadzienie na bezmięsne.Pierogi z
mięsem – przepis:500 g
mąki pszennej1
jajko225-250 ml
wodyszczypta
soli1 łyżka
oleju rzepakowego400 g
mięsa wołowego70 g
grzybów1
cebula2-3 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprz1
liść laurowysmalecMięso mielimy lub drobno siekamy.
Grzyby i
cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy
smalec i wrzucamy
mięso,
cebulę i
grzyby, doprawiamy
solą,
pieprzem,
zielem angielskim i
liściem laurowym i przesmażamy. Po przesmażeniu odstawiamy do przestygnięcia, wyjmujemy z farszu
ziele angielskie i
liść laurowy. Wyrabiamy ciasto z
mąki,
wody i
jajek. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę
oleju. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy użyciu szklanki wykrawamy
okręgi. Na krążki nakładamy farsz, zalepiamy końcówki, dociskamy widelcem lub robimy falbanki. Gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy 3-4 minuty po tym, jak pierogi wypłyną.