Wykonanie
Młoda, delikatnie chrupiąca
młoda kapusta z dodatkiem
boczku,
pieczarek oraz aromatycznego
kopru. Dodatek czubatej łyżki
masła sprawia iż jej smak jest niesamowity a konsystencja kremowa.
Kapusta świetnie smakuję z kotletem
schabowym lub pieczonym
kurczakiem i młodymi
ziemniakami.
Składniki: 1
młoda kapusta2
cebule0,5 kg
boczku wędzonego0,5 kg
pieczarek1 pęczek posiekanego
kopru200 ml rosołu lub
bulionu1 czubata łyżka
masła 82%
sól,
pieprz Przygotowanie:
Kapustę poszatkować.
Boczek oraz
cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki pokroić w pół plasterki, duże na mniejsze kawałki.Rozgrzać suchą patelnie, wrzucić
boczek gdy się podsmaży i wytopi tłuszcz dodać
cebulę, zeszklić.Do
mięsa dodać
pieczarki, dusić do odparowania większości płynów.Dołożyć
kapustę, smażyć kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.Wlać
bulion, dusić około 10-15 min do miękkości
kapusty, włożyć
masło, przemieszać.Wsypać
koperek oraz
sól i
pieprz, dusić kolejne 2-3 min. co jakiś czas mieszając.
Smacznego