ßßß Cookit - przepis na Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

nazwa

Wykonanie

Kapustka mój ulubiony dodatek do obiadu i niezapomniane wspomnienia z dzieciństwa....
Składniki:
główka kapusty
150 gr boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę
łyżka suszonego koperku
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
1 cebula pokrojona w kosteczkę
1,5 szklanki bulionu (ja używam drobiowego)
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku ok.2 łyżek
cukier do smaku
Kapustę szatkujemy, podsmażamy na 2 łyżkach masła około 4minut całość podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do miękkości. Na patelni podsmażamy boczek i cebulkę, jeżeli z boczku będzie za mało tłuszczu to dodajemy łyżkę masła posypujemy całość mąką (robimy zasmażkę). Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do kapusty i intensywnie mieszamy gotujemy jeszcze chwilkę na bardzo małym ogniu, uważając żeby się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny posypujemy wszystko koperkiem.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2012/08/kapusta-zasmazana-skadniki-gowka.html