ßßß
 
            
        
 Składniki:szparagi zielone (pęczek)sól i cukier30 g masła30 g mąki450 ml bulionu2 łyżki kremówki2 żółtkakilka kropel soku z cytrynysól i pieprzW pierwszej kolejności wykonujemy zasmażkę z roztopionego masła i mąki, na średnim ogniu mieszamy, aż się lekko zarumieni. Zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo bulion (nie może być gorący), mieszamy. Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy około 10 minut, gdy sos za bardzo zgęstnieje, dolewamy bulionu.Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy żółtka i śmietanę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Szparagi wrzucamy na gotującą się, osłodzoną i osoloną wodę, gotujemy około 2 minut. Podajemy polane sosem.
Składniki:szparagi zielone (pęczek)sól i cukier30 g masła30 g mąki450 ml bulionu2 łyżki kremówki2 żółtkakilka kropel soku z cytrynysól i pieprzW pierwszej kolejności wykonujemy zasmażkę z roztopionego masła i mąki, na średnim ogniu mieszamy, aż się lekko zarumieni. Zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo bulion (nie może być gorący), mieszamy. Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy około 10 minut, gdy sos za bardzo zgęstnieje, dolewamy bulionu.Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy żółtka i śmietanę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Szparagi wrzucamy na gotującą się, osłodzoną i osoloną wodę, gotujemy około 2 minut. Podajemy polane sosem.

