Wykonanie
8 marca, 2020
Suflet
czekoladowy to jeden z najbardziej rozpustnych deserów świata. Delikatny jak chmurka, płynny wewnątrz, słodki i kremowy. Coś wspaniałego! Prawda jest taka, że suflet, jak większość klasyków kuchni francuskiej, jest dość ciężki do przygotowania. Należy zrobić dobrą zasmażkę, odpowiednio ubić
jajka, nie ,,zabić” piany gorącą temperaturą z topiącej się
czekolady. Nie
dziwne, że jego przygotowanie wielu osobom kojarzy się z masą stresu. Podrzucam więc dziś przepis, z którym poradzi sobie każdy. Już jakiś czas temu wypatrzyłam go na Tasty.co, czekałam jedynie na odpowiedni moment, aby zaserwować go na blogu. Jak nakazuje tradycja, wrzucam więc
czekoladowe wspaniałości w Dzień Kobiet, z najlepszymi życzeniami dla wszystkich czytelniczek.Do przygotowania sufletu potrzeba jedynie
jajek i nutelli, oraz czegoś do natłuszczenia i wysypania foremek. Dzięki złożoności smaku i składu w
orzechowym kremie, możemy pominąć wiele kroków, które w klasycznym suflecie są obowiązkowe. Jeśli nie lubicie słodkich deserów, do masy można dodać więcej
kakao, gdyż nutella sama w sobie jest dość słodka.źródło przepisu: TastySuflet nutellaPorcje: 2 porcjeSkładniki►
jajka [2 sztuki rozmiar L]► nutella [150 g / 1/2 szklanki o pojemności 150 ml]Dodatkowo:►
masło do wysmarowania foremki►
kakao lub
cukier do wysypania foremki► mała szczypta
soliPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.Oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka wymieszać z 150 g nutelli w dużej misce.W osobnej misce/naczyniu ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywno.Partiami wymieszać
białka z masą
czekoladową, za pomocą szpatułki. Nie mieszać zbyt agresywnie, aby z
białek nie uciekło całe powietrze. Finalna masa powinna być lekka i puszysta.Kokilki wysmarować
masłem i obsypać ciemnym
kakao lub
cukrem. Obsypane
cukrem wyglądają lepiej, natomiast wysypane
kakao moim zdaniem smakują lepiej, więc tę opcję polecam.Przelać masę do kokilek i wstawić do piekanika.Piec przez 15-16 min. Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.Smacznego!
Poprzedni postKokosanki rafaello (3 składniki)Następny postPółkruche rogaliki
drożdżowe (6 składników)Nadal głodny?Krem ziemniaczano-
porowy (3 składniki)Ekspresowa
konfitura (2 składniki)Jak przygotować jajka? (1 składnik)Warkocz
szpinakowy z
ciasta francuskiego (3 składniki)
Makaron jednogarnkowy z duszonymi warzywami (7 składników)
Ciasteczka z
białą czekoladą i świeżą
żurawiną (7...
Trufle piernikowe (3 składniki)
Brukselka z
szynką parmeńską (3 składniki)Kremowy
makaron ze
szparagami (6 składników)Prawdziwa gorąca
czekolada (3 składniki)