ßßß
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki na mix do natarcia kurczaka:4 łyżki soli3 łyżki brązowego cukru3/4 łyżeczki posiekanych liści rozmarynu3/4 łyżeczki posiekanych liści tymianku1 1/2 łyżeczki papryki3/4 łyżeczki mielonego pieprzu1 łyżeczka granulowanego czosnkustarta skórka z jednej pomarańczySkładniki na kurczaka:1 x ok.2 kg kurczak1 pomarańcza pokrojona w plastry lub ćwiartki1 cebula pokrojona na kawałki2 ząbki czosnku, zmiażdżone np. płaską stroną nożaPrzygotowanie:Wymieszaj wszystkie składniki mixu i natrzyj kurczaka dokładnie wewnątrz i na zewnątrz i pod skórą jeśli dasz radę i odstaw na 2 godziny.Umieść czosnek, cebulę i pomarańczę wewnątrz kurczaka i zwiąż nogi nitką lub umieść w nacięciach w skórce.Włóż kurczaka do woreczka do pieczenia, następnie umieść go w większym naczyniu do zapiekania. Włóż do nagrzanego do 160 oC i piecz przez 2 godziny (1 h na 1 kg mięsa), przecinając torebkę na 15 minut przed końcem pieczenia żeby się ładnie zarumienił.Podziel kurczaka na porcje i podawaj!Smacznego!
English versionOrange roasted chicken(4 servings)Ingredients for the rub:4 tbsp salt3 tbsp of brown sugar¾ tsp fresh chopped rosemary leaves¾ tsp fresh chopped thyme leaves1 1/2 tsp paprika¾ tsp black pepper1 tsp granulated garliczest of one whole orangeIngredient for the chicken:1×2 kg whole chicken1 sliced orange1 onion cut into chunks2 crushed garlic clovesPreparation:Mix dry rub and rub the chicken inside and out, under the skin too if possible and set aside for 2 hours.Place a garlic and orange inside the chicken cavity and tie up legs.Place the chicken in the roasting bag and next in large baking dish, place in the preheated to 160 oC oven and cook for 2 hours, cutting the bag 15 mins before end of cooking.Slice chicken and serve!Enjoy!
Share the post "Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken"


