Wykonanie
Share the post "Quesadillas ze
stekiem i
papryką / Steak and bell pepper quesadillas"Mój ukochany jest ogromnym fanem kuchni meksykańskiej i zażyczył sobie na obiad quesadillas. Podesłał mi nawet przepis, więc nie miałam się już jak wymigać. Zakasłałam więc swoje i jego rękawy i zabraliśmy się do dzieła. Na szczęście są one bardzo łatwe w przygotowaniu i wyszły też zaskakująco smaczne, dlatego też postanowiłam wrzucić ten przepis na bloga. Na podanej stronie są podane 3 wersje, z
kurczakiem, wegetariańska i ze
stekiem i tą ostatnią wybrałam ja. Kocham
steki! Takim też sposobem powstały quesadille ze
stekiem,
papryką,
cebulką i dużą ilością rozpuszczonego
sera podane z szybkim guacamole. Polecam!
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki na quesadille:1 ulubiony
steksól i
pieprzolej roślinny1
cebula, pokrojona w kostkę1
papryka, posiekana i pokrojona w kostkę150 g
startego sera żółtego4 tortilleSkładniki na guacamole:2 dojrzałe
awokado, obrane i bez pestek1/2
czerwonej cebuli, drobno posiekanej1
papryczka jalapeno, bez pestek i pokrojone w drobną kosteczkę2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1
sok z limonkikmin rzymski, do smaku
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Dopraw
steka z obu stron porządnie
solą i
pieprzem i dostaw na 30 minut jeżeli masz czas. Następnie włóż go do rozgrzanej na dużym ogniu patelni z odrobiną
oleju.Odwróć po 3-5 minutach lub gdy będzie już ładnie zarumieniony od
spodu. Smaż przez kolejne 3-5 minut, aż temp. środku
steka osiągnie ok. 63 oC. Zdejmij z ognia, przykryj folią aluminiową i odstaw na przynajmniej kilka minut. Po tym czasie pokrój go w dosyć cienkie plastry.Na tej samej patelni z odrobiną
oleju podsmaż
paprykę i
cebulę, przez ok 5 minut lub aż miękną i dostaw.Wyłóż na połowę każdej tortilli połowę
sera, na niego wyłóż plastry
steka i
paprykę z
cebulką, posyp całość resztą
sera i przykryj druga połową tortilli.Rozgrzej patelnię z odrobiną
oleju na średnim ogniu, ułóż w niej 2 tortille i obsmaż z obu stron do ładnego zarumienienia, po czy powtórz czynność z kolejnymi dwiema.Zdejmij z ognia, pokrój i podawaj!Przygotowanie guacamole:W misce wymieszaj
awokado,
cebulę, jalapeno,
czosnek i dopraw do smaku
sokiem z 1
limonki,
kminem,
solą i
pieprzem.Wymieszaj rozgniatając widelcem.Smacznego!
English versionSteak and bell pepper quesadillas(4 servings)Ingredients for quesadillas:1 steaksalt and peppervegetable oil1 inion, diced1 bell pepper, seeded and diced150 g, grated cheese4
flour tortillasIngredients for guacamole:2
avocados, seeded and peeled1/2 small red onion, finely chopped1 large jalapeno, seeded and diced2 cloves garlic, minced1 lime, juicedcumin, to tastesalt and pepper, to tastePreparation:Liberally salt and pepper steak and then let rest for 30 minutes before adding to a preheated pan over high heat with some
vegetabe oil.Flip after 3-5 minutes, or once it’s attained a golden brown crust. Cook for another 3-5 minutes until your desired internal temperature has been reached (63 oC). Remove from heat and let rest, covering it with aluminum foil. Slice the steak into long segments and then slice across the grain.In the same pan cook pepper and onion with a little bit of vegetable oil. Cook until soft for about 5 minutes, and set aside.Sprinkle half of the cheese on half of of each tortilla, top with setak and pepper and anion, top with rest of the cheese an fold on other half of tortilla on the top.Heat pan over medium heat with some oil, add two tortillas and cook on each
side until browned.Remove from heat, slice up,
serve and enjoy!Preparation for guacamole:In a bowl combine
avocados, onion, jalapeno, garlic and season with juice of 1 lime, cumin, salt and pepper.Mix with fork to combine.Enjoy!
Share the post "Quesadillas ze
stekiem i
papryką / Steak and bell pepper quesadillas"