ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana – właściwości i zastosowania kulinarne jagły

Kasza jaglana – właściwości i zastosowania kulinarne jagły

nazwa

Wykonanie

Kasze, makarony czy ryż to spora grupa sycącego pożywienia, która coraz częściej zastępuje na naszych stołach popularne ziemniaki. Warto, więc wiedzieć o nich coś więcej.
Jedną z kasz godnych zainteresowania jest kasza jaglana znana również jako jagły.
Jeśli chcecie poznać właściwości kaszy jaglanej, jej zastosowania w kulinariach oraz przeciwwskazania do jej spożywania, to czytajcie dalej.
Jagły – co to jest?
Kasza jaglana znana również jako jagły należy do jednych z najstarszych oraz najzdrowszych kasz. Nazwa kaszy jaglanej wywodzi się od słowa jagły, które było zamiennikiem słowa proso.
Współcześnie jednak proso jest określeniem rzadziej stosowanym. Najczęściej możemy spotkać się z nazewnictwem kaszy jaglanej, a zaraz po tym z nazwą jagły.
A co kryje się pod tymi wszystkimi nazwami?
Niewielkie, żółte ziarenka, które przypominają niemal do złudzenia inny rodzaj kaszy, czyli kuskus.
Skąd wzięła się kasza jaglana?
Proso, z którego powstaje kasza jaglana dotarł a do Europy z Chin. A przynajmniej jest to najbardziej prawdopodobna wersja. Samo proso jest źródłem pożywienia, które było znane od wielu wieków.
Jednak z tego jak stare jest to pożywienie uzmysłowimy sobie dopiero po przytoczeniu pewnego odkrycia. Otóż w Azji odkryto skład z około 50 tonami prosami, którego pochodzenie oszacowano na około 8 000 lat przed naszą erą. Możliwe, że w tamtych czasach proso cieszyło się większą popularnością niż ryż.
Proso nie jest wymagającym zbożem. Jednocześnie jest ono również odporne na panujące temperatury. Z tego powodu upraw prosa podjęto się również na terenach Indii i Afryki. Jako ciekawostkę dodajemy, że największą popularnością proso oraz kasza jaglana cieszyły się w średniowieczu.
Jakie składniki odżywcze zawiera kasza jaglana?
Jagły postrzegane są przez pryzmat produktu lekkostrawnego o niewielkiej ilości błonnika pokarmowego. W kaszy jaglanej znajdziemy za to wiele witamin, składników mineralnych czy aminokwasów, głównie w postaci metioniny, leucyny oraz izoleucyny .
Z kolei ze składników odżywczych o sporej zawartości możemy wymienić cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, witaminę B1 i B2 oraz żelazo. Ich ilość w kaszy będzie jednak zmienna w zależności od stopnia jej ugotowania.
Wpływ jagły na organizm
Kasza jaglana jest postrzegana jako jeden z najzdrowszych rodzajów produktów typu kaszy. Jest ona szczególnie zalecana osobom mającym problemy ze strony układu pokarmowego.
Ze względu na niską zawartość błonnika pokarmowego, o czym wspomnieliśmy wcześniej, kasza jaglana sprawdzi się w diecie lekkostrawnej. Z kolei obecna w jagłach lecytyna obniży poziom złego cholesterolu oraz wpłynie pozytywnie na poprawę pamięci oraz koncentrację.
Oprócz tego kasza jaglana obniża poziom cukru we krwi, wykazuje działanie moczopędne, przyspiesza metabolizm, a także wspomaga zwalczanie zgagi.
Jagły mają neutralny smak i podobnie jak ryż przejmuje smak towarzyszących jej przypraw. Z tej przyczyny kasza jaglana sprawdza się doskonale do wszelkich dań obiadowych, jak i słodkich deserów. Kasza jaglana może stanowić również idealną bazę pod ostrzejsze potrawy.
Jagły mają wiele zastosowań kulinarnych. Możemy z nich zrobić budyń, chleb, jogurt, kluski, koktajle, majonez, mleko, naleśniki, omlety, pierogi czy placki. Jesteśmy jednak pewni, że to nie wszystkie zastosowania kaszy jaglanej i o części z nich po prostu jeszcze nie wiemy.
W sytuacji, gdy chcemy, aby kasza jaglana posiadała wyrazisty smak i aromat, to podczas gotowania dodajmy do niej bulionu, mleka lub innych przypraw wedle własnego uznania. Jagły tworzą najlepszy duet z przyprawami korzennymi oraz drobiem.
Czy kaszę jaglaną mogą jeść osoby nietolerujące glutenu?
Produkty spożywcze wyrabiane ze zbóż są dużą częścią żywienia człowieka niemal od zawsze. Jednak, gdy mowa o zbożach to obawy, i to uzasadnione, mają osoby borykające się z nietolerancją glutenu. W przypadku prosa i uzyskiwanej z niego kaszy jaglanej nie trzeba się jednak niczego bać, ponieważ nie znajdziemy w nich glutenu. Dowodem tych słów może być publikacja dostępna tutaj .
Czy jagły mogą być jedzone przez kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci?
Jak już mówiliśmy, jagły są lekkostrawne, a także zmniejszają ryzyko pojawiania się wzdęć czy zgagi u kobiet w ciąży. Z tego powodu kasza jaglana jest dobra również dla niemowląt powyżej 6 miesiąca życia. Nie dość, że stanowi ona źródło łatwo przyswajalnych składników odżywczych to zmniejsza też ryzyko występowania problemów ze strony układu trawiennego.
View this post on Instagram
Jakiś czas temu instagram owładnął budyń z kaszy jaglanej od @jarzynova, wypróbowałam go dopiero kilka dni temu i już rozumiem skąd te wszystkie zachwyty! Jest absolutnie wybitny💛 ——————- Homemade pudding with millet🥣💛 #f52food #wsbakeclub #tv_foodlovers #blogkulinarny #fotografiakulinarna #foodphotoshoot #foodphoto #bhgfood #foodinstalove #foodinstagram #tablesituation #foodfest #foodmakesmyhappy #hautecuisines #bhgfood #foodinstalove #foodinstagram #tablesituation #foodfest #still_life_gallery #puddings #healthyrecipe #fitrecipes #fitbreakfast #budyń #kaszajaglana #zdrowejedzenie #zdroweprzepisy #zdroweodżywianie #zdrowesniadanie
A post shared by Karolina Polkowska (@k.polkowska) on Sep 9, 2019 at 11:23am PDT
Przeciwwskazania do spożywania jagły
Z jedzenia kaszy jaglanej powinny zrezygnować osoby, które mają problemy z tarczycą. Zwłaszcza, jeśli problemem tym jest jej niedoczynność. Kasza jaglana powoduje bowiem problemy z przyswajaniem jodu, co pośrednio przyczyniać się będzie do pogorszenie jej stanu.
W jaki sposób gotować kaszę jaglaną?
Gotowanie kaszy jaglanej przypomina gotowanie innych kasz czy ryżu. Występuje tylko jeden dodatkowy element jakim jest opłukanie jagły na sicie pod bieżącą wodą. Robimy to, aby ugotowana kasza jaglana nie była gorzka.
Jeśli chcemy przygotować jagły na sypko to do garnka nalewamy dwa razy więcej wody niż jest w nim kaszy. Aby uzyskać kleistą konsystencję należy nalać wody 3 razy więcej niż jest kaszy jaglanej.
Gdzie możemy spotkać uprawy kaszy jaglanej?
Na największe powierzchnie upraw prosa możemy spotkać w Indiach, Nigerii, Chinach, Rosji czy Ukrainie. Jednak większość prosa zebrana na tamtych terenach znajduje zastosowanie nie w kulinariach, a przy produkcji pasz i alkoholu.
Na proso możemy natknąć się również w Polsce. Najłatwiej spotkać je na terenach województwa świętokrzyskiego i lubuskiego.
Producenci i ceny jagły
Kaszę jaglaną oferują takie firmy jak Bio Planet, Bio Raj, Batom, Targroch, Witpak, Agnex, Badapak, Bio Food, BioLife, Horeca, Melvit czy Sante . Koszt jagły będzie różny w zależnościa od tego czy mamy do czynienia z kaszą jaglaną bio czy zwykłą. Ceny jagły wahają się od około 7 do 12 złotych za kilogram.
W poniższym filmiku możecie zobaczyć jak w szybki sposób przygotować danie obiadowe z wykorzystaniem kaszy jaglanej:
Czy kasza jaglana jest obecna w Waszym jadłospisie? W jaki sposób najczęściej ją jecie?
Dajcie znać w komentarzach.
Źródło:https://glodomorek.com.pl/kasza-jaglana