ßßß Cookit - przepis na Ciecierzyca – właściwości i zastosowania cieciorki. Jak gotować ciecierzycę?

Ciecierzyca – właściwości i zastosowania cieciorki. Jak gotować ciecierzycę?

nazwa

Wykonanie

Ciecierzyca z wyglądu przypomina znany większości osób groch. Ma jednak ona znacznie więcej wspólnego z nim niż wyłącznie to. Cieciorka należy do rodziny roślin bobowatych, tak samo jak wspomniany groch czy soczewica.
Czym dokładnie jest ciecierzyca? Jakie są jej właściwości? Jak gotować cieciorkę?
Czytajcie dalej.
Czym jest ciecierzyca?
Ciecierzyca znana jest pod wieloma nazwami. Drugim co do popularności określeniem na tę roślinę jest cieciorka . Oprócz tego możemy natrafić również na takie nazewnictwo jak groch włoski .
Ciecierzyca pospolita jest rośliną strączkową. Pochodzi ona z rejonów Morza Śródziemnego oraz krajów Bliskiego Wschodu. Jest ona powszechnie wykorzystywana w kuchni arabskiej oraz azjatyckiej. W Egipcie cieciorkę uważa się za silny afrodyzjak.
Jakie są odmiany ciecierzycy?
Możemy zetknąć się z dwiema odmianami ciecierzycy:
odmianą kabuli
oraz
odmianą desi .
Do najczęściej spożywanego rodzaju ciecierzycy należy odmiana kabuli, która charakteryzuje się dorodnymi ziarnami o pięknej, kremowej barwie. Ziarna cieciorki z rodzaju desi są natomiast niewielkie i spotkać można je w kilku kolorach, kremowym, żółtym, czerwonym, brązowym, czarnym czy zielonym.
Jest jednak jedna cecha wspólna dla obu odmian, czyli łagodny i delikatnie słodki smak z ledwo wyczuwalnym orzechowym aromatem.
Jakie witaminy i składniki mineralne znajdziemy w cieciorce?
Ciecierzyca zawiera wiele składników odżywczych. Możemy znaleźć wśród nich liczne witaminy, składniki mineralne, a także białko oraz błonnik pokarmowy.
W ziarnach cieciorki obecne są następujące witaminy i minerały:
witamina A,
witamina B1,
witamina B2,
witamina B3,
witamina B6,
witamina B9,
witamina C,
witamina K,
cynk,
fosfor,
magnez,
potas,
sód,
wapń,
żelazo.
Wymieniona wcześniej mieszanka witamin oraz składników odżywczych w ziarnach cieciorki sprawia, że jej spożywanie ma bardzo korzystny wpływ na nasz układ krwionośny.
Znajdujące się w ciecierzycy żelazo oraz witamina B9 znana szerzej jako kwas foliowy skutecznie zmniejszają ryzyko pojawienia się anemii. Z kolei obecna w roślinie tej witamina K wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi. Ma to duże znaczenie w trakcie gojenia się ran.
Potas przyczynia się do regulowania ciśnienia krwi, a błonnik pokarmowy wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej oraz proces odchudzania. Niski indeks glikemiczny ziaren ciecierzycy jest dobrą zachętą do jedzenia jej przez osoby zmagające się z problemem przemiany cukrów. Mowa tu głównie o osobach z cukrzycą typu 2 oraz insulinoopornością.
Ciecierzyca zawiera również antyoksydanty, które przyczyniają się do wzmacniania komórek oraz spowalniają procesy starzenia się.
Mówi się także, że ciecierzyca wykazuje działanie przeciwbólowe oraz przyspiesza zrastanie się kości. Obecny w tej roślinie cynk oraz witamina B6 mają z kolei pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Zastosowania kulinarne cieciorki
Ciecierzyca jest ważnym elementem kuchni arabskiej oraz azjatyckiej. Stanowi ona podstawowy składnik do przygotowania takich dań jak hummus czy falafele. Jednak z powodzeniem może być ona wykorzystywana również do tworzenia wielu innych potraw, zarówno jako jego podstawa, jak i dodatek.
Z cieciorki możemy przygotować różnorakie zupy, pasztety warzywne, farsze do mięs i pierogów, naleśników bądź krokietów, a także sałatki czy dania jednogarnkowe. Z ziaren ciecierzycy powstaje także mąka bezglutenowa.
Ciecierzycę możemy gotować, dusić, prażyć, smażyć, piec, a nawet jeść na surowo. Jednak ostatnie zastosowanie tyczy się wyłącznie jeszcze zielonych ziaren cieciorki.
Jak gotować ciecierzycę?
Ciecierzycę przed gotowanie należy moczyć w zimnej wodzie. Namaczanie jej powinno trwać około 12 godzin, a ilość wody powinny być dwukrotnie większa od ilości moczonej ciecierzycy. Jeśli chcemy, aby ziarna cieciorki po ugotowaniu były jeszcze bardziej miękkie to zamiast 12 godzin możemy moczyć je przez całą dobę.
Aby ciecierzyca po ugotowaniu miała bardziej kremową konsystencję to warto dodać do wody, w której jest ona moczona szczyptę sody oczyszczonej.
Cieciorkę możemy gotować w tej samej wodzie, w której ją moczyliśmy. Wystarczy dodać odrobinę soli. Po zagotowaniu się ziaren ciecierzycy należy zmniejszyć ogień i gotować od 1 do 1 ½ godziny, aż cieciorka będzie miała zadowalającą nas miękkość.
Jeśli nie jesteśmy pewni, czy ziarna ciecierzycy są ugotowane to wyjmijmy z garna pojedyncze ziarenko i spróbujmy rozetrzeć je w palcach. Gdy bez trudu otrzymamy konsystencję przypominającą masło oznacza to, że nasza ciecierzyca jest gotowa.
Cieciorka – dlaczego warto ją jeść?
Ciecierzyca to doskonałe źródło białka, co czyni ją idealnym elementem diety dla osób, które odżywiają się zgodnie z dietą wegańską lub wegetariańską. Cieciorka jest również niskokaloryczna. W 100 gramach ziaren ciecierzycy znajdziemy zaledwie 160 kcal.
Na korzyść ciecierzycy przemawia również jej niska cena, uniwersalność zastosowań w kuchni, właściwości prozdrowotne oraz niski indeks glikemiczny. Ostatni czynnik jest istotny dla osób chorujących na cukrzycę bądź borykających się z insulinoopornością.
Czy ciecierzyca może zaszkodzić?
Ciecierzyca zawiera wiele składników odżywczych, o czym już mówiliśmy. Jednak znajdziemy w niej również tę samą substancję co w grochu czy fasoli. Składnik ten przyczynia się do powstawania wzdęć po zjedzeniu cieciorki oraz innych niezbyt przyjemnych dolegliwości gastrycznych.
Jednak i na to jest sposób. Wystarczy, że przed gotowaniem ciecierzycy wylejemy wodę, w której moczone były ziarna. Dla pewności można również wymienić wodę w ciecierzycy w trakcie jej gotowania.
Przeciwwskazania do jedzenia cieciorki
Ciecierzyca jest prawdziwą skarbnica potasu. Z tego powodu osoby zażywające tak zwane beta – blok ery, które stosowane są w przypadku chorób serca powinny dokładnie kontrolować czy spożywana w posiłku ilość potasu nie jest zbyt duża. Ten rodzaj leków może przyczyniać się bowiem do kumulowania potasu w organizmie i zwiększenia jego poziomu.
Producenci i ceny
Ziarna ciecierzycy znajdziemy u takich producentów jak Bio Raj, Bio Harmonie, Sante, Symbio, Vivio, Bio Planet, Denver Food czy Horeca . Ceny cieciorki zależą od tego czy mamy do czynienia z ziarna pochodzącymi z upraw ekologicznych. Koszt 1 kilograma ziaren ciecierzycy waha się od około 8 do 14 złotych.
Zobaczcie co smacznego można przygotować z ciecierzycy:
Czy cieciorka gości na Waszych stołach? A może nie mieliście jeszcze okazji jej spróbować?
Dajcie znać w komentarzach.
Źródło:https://glodomorek.com.pl/ciecierzyca