Wykonanie
Składniki ;duża
gruszkapołowa opakowania
rukoli ( tj.40 g )kiść czerwonych
winogron bezpestkowychok. 15 sztuk małych
pomidorówspora garść uprażonych pestek
słonecznikaok. 2-3 łyżek
startego sera Jadel (
ser podpuszczkowy niedojrzewający)- Pilos
Przygotowanie:
Rukolę umyć, dobrze osączyć, podobnie
winogrono i
pomidorki,
gruszkę obrać ze skórki
Pomidorki i
winogrono pokroić na połówki,
gruszkę w kostkę i pokropić ją lekko
sokiem z cytrynySkładniki wymieszać, polać sosem z
soku z cytryny,
oleju i
miodu, posypać ziarnami i
serem, ewentualnie ponownie wymieszać.
Świeże
pomidorki można ewentualnie zastąpić suszonymi w
oleju. Wtedy polać
sałatkę olejem w którym były
pomidory.
Sałatkę robimy tuż przed podaniem inaczej
rukola straci jędrność.Ewentualnie w ostatniej chwili do wymieszanych składników dodajemy
rukolę- tuż przed podaniem na stół.Składniki na sos:
sok z cytryny,
miód,
oliwa lub
olej