Florentynki na Walentynki

nazwa

Wykonanie

To propozycja raczej dla wielbicieli super słodkości - ciasteczka bez pieczenia :)
Składniki :
50 g masła
100 g białego cukru
100 g brązowego cukru
50 g śmietany 36%
1/2 łyżeczki sody
150 g płatków migdałów
50 g żurawiny
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g gorzkiej czekolady na polanie florentynek
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzewam masło i cukier do momentu aż się połączą i utworzą gładką masę. Chwilę to może potrwać.
Następnie wlewam śmietankę i cały czas mieszam. Dodaję sodę i ekstrakt waniliowy. Na koniec wsypuję migdały, żurawinę i przyprawy. Mieszam do połączenia składników.
Na papier do pieczenia wykładam po 1 łyżce masy formując ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo masa tężeje.
Gotowe ciasteczka odkładam na ok. 30 min.
Po tym czasie rozpuszczam w kąpieli wodnej czekoladę i polewam nią florentynki.
Smacznego!
Moje uwagi:
1. Jeśli nie do końca odpowiada Wam żurawina to można zastąpić np. rodzynkami lub innymi bakaliami.
2. Masa po połączeniu składników jest dość luźna, dlatego ostateczne formowanie polecam po jakimś czasie gdy ciasteczka będą mniej klejące ( ja niestety tego nie zrobiłam)
3.Wg mnie można dodać więcej cynamonu i imbiru.
przepis stąd
A mewy w Kołobrzegu ludzi się nie boją...
...chętnie pozują do zdjęć :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/02/florentynki-na-walentynki.html