To propozycja raczej dla wielbicieli super słodkości - ciasteczka bez pieczenia :)Składniki :50 g masła100 g białego cukru100 g brązowego cukru50 g śmietany 36%1/2 łyżeczki sody150 g płatków migdałów50 g żurawinykilka kropel ekstraktu waniliowego1/3 łyżeczki imbiru w proszku1/2 łyżeczki cynamonu50 g gorzkiej czekolady na polanie florentynekPrzygotowanie:Na głębokiej patelni rozgrzewam masło i cukier do momentu aż się połączą i utworzą gładką masę. Chwilę to może potrwać.Następnie wlewam śmietankę i cały czas mieszam. Dodaję sodę i ekstrakt waniliowy. Na koniec wsypuję migdały, żurawinę i przyprawy. Mieszam do połączenia składników.Na papier do pieczenia wykładam po 1 łyżce masy formując ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo masa tężeje.Gotowe ciasteczka odkładam na ok. 30 min.Po tym czasie rozpuszczam w kąpieli wodnejczekoladę i polewam nią florentynki.Smacznego!Moje uwagi:1. Jeśli nie do końca odpowiada Wam żurawina to można zastąpić np. rodzynkami lub innymi bakaliami.2. Masa po połączeniu składników jest dość luźna, dlatego ostateczne formowanie polecam po jakimś czasie gdy ciasteczka będą mniej klejące ( ja niestety tego nie zrobiłam)3.Wg mnie można dodać więcej cynamonu i imbiru.przepis stądA mewy w Kołobrzegu ludzi się nie boją......chętnie pozują do zdjęć :)