Wykonanie
Lista składnikówcały filet z połowy dużego
łososia 4-5 ząbków czosnkusól
pieprz gałka muszkotałowa, 1/4 łyżeczki
sól,
pieprz trochęsoku z
cytryny łyżk posiekanego
kopru 3 gałązki świeżej
bazylii 1
mozzarela, kulka 2 łyżki
masła 250 ml
śmietany kremówki 150 g
pomidorków koktajlowychPrzepyszny obiad,
rybka soczysta i pyszny sosik. Mam nadzieję że Wam będzie tak smakowało jak nam. Polecam.
Zdjąć skórę z
łososia, pociąć na mniejsze kawałki. Doprawić
solą i
pieprzem. Dno dużego naczynia żaroodpornego wysmarować grubo
masłem. Rozłożyć na dnie
rybę.Przygotowanie sosu –
śmietanę wlać do dużego kubka. Dodać obrane i posiekane ząbki
czosnku,
gałkę muszkatołową,
koperek posiekany, szczyptę
soli i trochę
pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Sos rozlać naokoło
ryby, lekko je unosząc.
Ryba nie powinna być zalana i pływać w
śmietanie. Użyjcie takie naczynia że po dolaniu
śmietany, będzie tylko pokryte dno. Wiadomo trochę zaleje
rybę.
Pomidorki umyć i przekroić na pół. Porozkładać naokoło
ryby. Obsypać listkami
bazylii i porwaną
mozzarellą.Na konie na każdej rybie położyć mały kawałeczek masełka.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 25-30 minut. W połowie czasu pieczenia lekko podważcie
łososia i zanurzyć w sosie. Podawać z pieczonymi
ziemniakami lub
ryżem.