ßßß
Drożdżówki z Waszego ulubionego ostatnio ciasta na buchty starowiedeńskie . Choć z wyglądu nie przypominają klasycznych kuleczek z zamkniętym nadzieniem w środku, to ciasto smakuje tak samo dobrze. Domowy budyń waniliowy, truskawki i kruszonka. Niesamowity smak, cała blacha szczęścia!Składniki na ciasto drożdżowe (12 sztuk):490 g mąki pszennej30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych215 ml mleka100 g masła, roztopionego1 duże jajko2 duże żółtka100 g drobnego cukru do wypieków1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka ekstraktu z waniliiMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 12 części, około 85 g każda. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) w odległościach od siebie; podczas pieczenia się połączą. Przykryć folią spożywczą/lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple na 30 - 45 minut lub do podwojenia objętości.Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blaszki. We wgłębienia bułeczek wyłożyć nadzienie - pół na pół truskawki i wystudzony budyń (wyciskałam z rękawa cukierniczego). Posypać kruszonką.Tak przygotowane buchty wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec około 27 - 30 minut (piekłam z termoobiegiem). Wyjąć, przestudzić i podawać.Krem budyniowy:4 żółtka (z dużych jajek)65 g drobnego cukru30 g mąki pszennej300 ml mleka1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski waniliiŻółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować.Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.Kruszonka:50 g masła, roztopionego100 g mąki pszennej50 g cukruWszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić między palcami na kruszonkę.Dodatkowo:300 g truskawek, odszypułkowanychMetoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).


