Wykonanie

Drożdżówki z Waszego ulubionego ostatnio ciasta na buchty starowiedeńskie . Choć z wyglądu nie przypominają klasycznych kuleczek z zamkniętym nadzieniem w środku, to ciasto smakuje tak samo dobrze. Domowy
budyń waniliowy,
truskawki i kruszonka. Niesamowity smak, cała blacha szczęścia!Składniki na
ciasto drożdżowe (12 sztuk):490 g
mąki pszennej30 g świeżych
drożdży lub 14 g
drożdży suchych215 ml
mleka100 g
masła, roztopionego1 duże
jajko2 duże
żółtka100 g drobnego
cukru do wypieków1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 12 części, około 85 g każda. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) w odległościach od siebie; podczas pieczenia się połączą. Przykryć folią spożywczą/lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple na 30 - 45 minut lub do podwojenia objętości.Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blaszki. We wgłębienia bułeczek wyłożyć nadzienie - pół na pół
truskawki i wystudzony
budyń (wyciskałam z rękawa cukierniczego). Posypać kruszonką.Tak przygotowane buchty wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec około 27 - 30 minut (piekłam z termoobiegiem). Wyjąć, przestudzić i podawać.Krem budyniowy:4
żółtka (z dużych
jajek)65 g drobnego
cukru30 g
mąki pszennej300 ml
mleka1 łyżeczka pasty z
wanilii lub nasionka z 1
laski waniliiŻółtka i
cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml
mleka,
mąkę, pastę z
wanilii i zmiksować.Resztę
mleka zagotować. Na wrzące
mleko wlać masę
żółtkową i gotować, mieszając często, jak
budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.Kruszonka:50 g
masła, roztopionego100 g
mąki pszennej50 g
cukruWszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić
między palcami na kruszonkę.Dodatkowo:300 g
truskawek, odszypułkowanychMetoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).



