Wykonanie
Rabarbar - sezon na niego właśnie w pełni. Ja go uwielbiam, ciasta, babeczki, kompoty,
dżemy. Pamiętam jak byłam dzieckiem to zrywałam
rabarbar i
jadłam go surowego mocząc go w cukrze. Świetnie smakuje w rożnego rodzaju ciastach i deserach. Korzystam więc
póki jest i dodaje go do różnych potraw. Ostatnio ugotowałam kompot z
rabarbaru i dosłodziłam do erytrytolem, pyszności. Zrobiłam także duszony
rabarbar z erytrytolem i
cynamonem do naleśników czy placków, mówię wam mniam. Oczywiście możecie używać
cukru a nie erytrytolu, ja ze względów zdrowotnych
cukru unikam.Koniecznie spróbujcie zrobić to ciacho, jest naprawdę rewelacyjne w smaku, a przepis mam ze strony Kwestia Smaku.Życzę wam cudownej soboty i smacznego, u nas w końcu świeci słoneczko.Składniki:ciasto- 200 g
mąki pszennej- 50 g
mąki ziemniaczanej- 200 g zimnego
masła- szczypta
soli- 50 g
cukru- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 4
żółtkabeza- 4
białka- 200 g drobnego
cukru- 1 łyżka
mąki ziemniaczanejdodatkowo- 200 g
dżemu wiśniowego- 700 g
rabarbaru (waga po obraniu)- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- 4 łyżki
płatków migdałówPrzygotowujemy ciasto - do miski wkładamy
masło pokrojone na kawałki, dodajemy
żółtka,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia oraz
mąki. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki się połączą. Możecie to zrobić z pomocą miksera z mieszadłem.Blaszkę (35x23) smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i rozprowadzamy palcami. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, grzanie góra-dół.Ciasto wyciągamy z lodówki i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, pieczemy 20 minut, wyciągamy.
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy go na kawałki. Mieszamy z
mąką ziemniaczaną i połową
dżemu.Podpieczone ciasto posmarować resztą
dżemu i wyłożyć
rabarbar.Ubić pianę, dodawać stopniowo
cukier cały czas ubijając, nie spieszcie się, dodawajcie
cukier po łyżce, niech piana
zrobi się lśniąca i sztywna. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną i ubijać chwilkę, aby składniki się wymieszały.Pianę delikatnie rozłożyć na
rabarbarze i posypać
płatkami migdałów. Włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 50 stopni i piec/suszyć
bezę przez 20minut.Wyjąć ciasto i przestudzić.Smacznego.