ßßß




Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki pszennej250 g masła lub margaryny3 żółtka1/2 szklanki cukru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka)1 szklanka mleka 3,2%1 szklanka śmietany 30%1/2 szklanki oleju1 szklanka cukru2 łyżki cukru waniliowego1 budyń śmietankowy4 żółtka2 jajkasok wyciśnięty z 1 cytrynyWierzch:7 białekszczypta soli2/3 szklanki cukruPrzygotowanie:Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w plastry masło, żółtka oraz cukier. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, żółtka oraz cukier miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki masy serowej i krótko miksujemy do połączenia się składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wylewamy gotową masę serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175*C i pieczemy 1 godzinę.Bezowa pianka z rosą: Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując.Po około 45 minutach pieczenia sernika otwieramy piekarnik i rozprowadzamy na nim pianę z białek. Wyrównujemy i możemy zrobić delikatne fale. Następnie pieczemy dodatkowe 10-15 minut w temperaturze 160 st.C, aż pianka lekko się zarumieni. Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy sernik na kilkanaście minut do przestygnięcia, a następnie wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy w chłodniejsze miejsce. Ostudzony sernik schładzamy w lodówce. Smacznego!