ßßß Cookit - przepis na Faszerowane jajka pieczarkami, smażone w mięsnej skorupce ( Mielone z faszerowanym jajkiem)

Faszerowane jajka pieczarkami, smażone w mięsnej skorupce ( Mielone z faszerowanym jajkiem)

nazwa

Wykonanie

Kotlety mielone z niespodzianką w formię faszerowanego jajka pieczarkami.
Rewelacyjnie smakują na ciepło jako dodatek do ziemniaków jak również i na zimno pokrojone w plastry. Możemy podać je na Wielkanocnym stole w towarzystwie świeżej sałaty i rzeżuchy , z dodatkiem sosu chrzanowego czy też koperkowego- ucieszą wzrok i podniebienie.
Składniki: Faszerowane jajka:
10 jajek ugotowanych na twardo
300g. pieczarek
2 cebulki dymki
1 łyżka masła klarowanego
sól,pieprz
Mięsna skorupka:
1 kg mięsa mielonej łopatki wieprzowej
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
5-6 łyżek bułki tartej
sól,pieprz
olej do smażenia Przygotowanie: Faszerowane jajka:
Obrane pieczarki pokroić w małą kostkę , cebulki posiekać drobno.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić dymki, dodać pieczarki, dusić do odparowania płynów.
Każde jajko naciąć delikatnie z jednej strony,delikatnie wydrążyć żółtka, wymieszać je z pieczarkami.
Farsz doprawić solą i pieprzem, nadziewać nim białka.
Mięsna skorupka:
Do mięsa wbić jajko, dodać śmietanę oraz posiekane drobno ząbki czosnku, wsypać bułę tartą oraz sól i pieprz.
Wyrobić dokładnie masę mięsną.
Każdej jajko dokładnie obkleić dość grubą warstwą mięsa.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, tyle by przynajmniej do połowy zakrywał jajka.
Smażyć na rumiano z obu stron.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/faszerowane-jajka-pieczarkami-smazone-w-miesnej-skorupce-mielone-z-faszerowanym-jajkiem