Wykonanie
Kotlety mielone z niespodzianką w formię faszerowanego
jajka pieczarkami.Rewelacyjnie smakują na ciepło jako dodatek do
ziemniaków jak również i na zimno pokrojone w plastry. Możemy podać je na Wielkanocnym
stole w towarzystwie świeżej
sałaty i
rzeżuchy , z dodatkiem
sosu chrzanowego czy też
koperkowego- ucieszą wzrok i podniebienie.
Składniki: Faszerowane
jajka:10
jajek ugotowanych na twardo300g.
pieczarek2
cebulki dymki1 łyżka
masła klarowanego
sól,
pieprzMięsna skorupka:1 kg
mięsa mielonej łopatki wieprzowej1
jajko2 łyżki kwaśnej
śmietany2 ząbki
czosnku5-6 łyżek
bułki tartejsól,
pieprzolej do smażenia Przygotowanie: Faszerowane
jajka:Obrane
pieczarki pokroić w małą kostkę ,
cebulki posiekać drobno.Na patelni rozpuścić
masło, zeszklić
dymki, dodać
pieczarki, dusić do odparowania płynów.Każde
jajko naciąć delikatnie z jednej strony,delikatnie wydrążyć
żółtka, wymieszać je z
pieczarkami.Farsz doprawić
solą i
pieprzem, nadziewać nim
białka.
Mięsna skorupka:Do
mięsa wbić
jajko, dodać
śmietanę oraz posiekane drobno ząbki
czosnku, wsypać bułę tartą oraz
sól i
pieprz.Wyrobić dokładnie masę
mięsną.Każdej
jajko dokładnie obkleić dość grubą warstwą
mięsa.W głębokiej patelni rozgrzać
olej, tyle by przynajmniej do połowy zakrywał
jajka.Smażyć na rumiano z obu stron.Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego