ßßß
Przepyszna szarlotka z prażonymi jabłkami i delikatną, puszystą, białą pianą. Przepis jest prosty, a po upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna /można ją kroić zaraz po upieczeniu lub poczekać do ostygnięcia/.Składniki na blachę 25 x 20 cmskładniki:2 kg kwaśnych jabłek1 łyżka masła3 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonuwykonanie:Jabłka obieramy /z obierek gotujemy kompot ..jest przepyszny/kroimy w średnią kostkę..Na rozgrzane masło dajemy cukier i chwilkę przesmażamy ciągle mieszając .na to dajemy jabłka oprószamy cynamonem przesmażamy i odwracamy na drugą stronę .Smażymy aż do ich miękkości i zezłocenia .Ja dodałam sok z 1/2 cytryny .ale to indywidualna sprawa ..składniki spód:2 szklanki mąki5 zółtek10 dag masła schłodzone1 łyżeczka proszku do pieczeniawykonanie:Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem ,dodajemy chłodne żółtka oraz masło i łączymy na tyle by otrzymać konsystencję okruchów.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy okruchy i równomiernie rozkładamy.Na to przekładamy jabłka.piana z białek.Można zrobić tradycyjną bezę ,ja zrobiłam w nieco inny sposób :składniki:1 szklanka cukruodrobina wody 2-3 łyzki5 białek+ szczypta soliwykonanie:do garnka wsypujemy cukier i dodajemy wody .na tyle by cukier był mokry.Wstawiamy na palnik i mieszamy sprawdzając od czasu o czasu czy nie tworzą się pęcherze.jeżeli tworzą się pęcherze zmieniamy gaz na mniejszy a w między czasie ubijamy białka na sztywno .Gorący cukier wolno wlewamy do białka strużką cały czas ubijając robotem na wolnych obrotach.Na jabłka łyżką nakładamy ciepłą pianę .Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut..Po przestygnięciu polewamy polewami z gorzkiej czekolady i kajmakową..(Odwiedzono 610 razy, 1 wizyt dzisiaj)Powiązany przepis:kruche ciasto z truskawkami
risotto z kurczakiem i grzybami leśnymirisotto z grzybamiPotrawy WielkanocneNajnowsze wpisypowidła śliwkowe z cytrynąkremówka dla zapracowanych :)czekoladowy dżem śliwkowygalareta drobiowa w słoikachgalareta drobiowa z różnych rodzajów mięsaAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIDESERYKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPOLEWYPRZETWORY / ZAPRAWYPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISŁOWNIK KULINARNYŚNIADANIASOSYZUPYO blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę i pozostało dodawać przepisy. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży" i "Smaki Polskie”. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski
Gotowanie jest moja pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenie mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie. Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję ,że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta MarcinkiewiczFacebookJeśli jesteś sympatykiem blogu kulinarnego ugotujmycos.pl to zachęcamy Cię do polubienia naszego fanpage .Popularne przepisyzupa z botwinki wegetariańska
tatar według przepisu Magdy Gessler
karkówka pieczona w całości
Witamy. Aby strona mogła działać potrzebujemy pieniędzy na opłacenie domeny i hostingu. Prosimy Drogi Czytelniku abyś wpłacił ile możesz. Możliwe, że dzięki Twojej wpłacie następnym razem gdy coś będziesz szukał w internecie będziesz mógł znaleźć to na naszej stronie. Gdy zbierzemy wymaganą sumę to ta informacja nie będzie się już wyświetlać (przynajmniej nie w tym roku). Pieniądze prosimy przesłać na konto: 50 1020 5558 1111 1705 2630 0081 Milewski Krzysztof Kotlarska 1/2 64-610 Rogoźno. W tytule przelewu prosimy wpisać: Na działalność blogu ugotujmycos.pl Dziękujemy i pozdrawiamy.
ZakładkiCzym jest blog kulinarny, jak go założyćDOBRE RADYKONTAKTKUCHNIE ŚWIATA – SŁOWNIK POJĘĆPOLITYKA CIASTECZEKPOLITYKA PRYWATNOŚCIPOTRAWY OKOLICZNOŚCIOWEPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWSPÓŁPRACA
MetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.org