ßßß

Składniki: 0,7 kg. schabu bez kości350g. żurawiny do mięs i serów2 kulki mozzarelliświeżo mielony pierz kolorowysól2 jajka1/3 szklanki mlekabułka tartaolej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Schab umyć osuszyć, pokroić w dwu cm. plastryKażdy plaster mięsa roztłuc cienko, uważając by go nie przedziurawić.Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry zaczynając od węższej strony.Każdego kotleta posolić, posmarować po całości żurawiną,oprószyć obficie świeżo mielonym, kolorowym pieprzem. Ułożyć po dwa,trzy plasterki mozzarelli.Zwinąć roladkę zakładając najpierw dwa boki na farsz a następnie formując rulon.Jajka roztrzepać z mlekiem.Każdą roladę maczać w jajkach oraz obtaczać w bułce tartej.Rozgrzać tłuszcz.Smażyć na rumiano z każdej strony.Roladki podawać np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówkąj
Smacznego