Wykonanie
Uwielbiam tę Świąteczną atmosferę czy cała rodzina, dalsza i bliższa zbiera się przy
stole. W tym dniu podczas obiadu lubię gdy na
stolę jest parę rodzajów
mięs , tak aby każdy mógł wybrać swój ulubiony. Konieczne są tradycyjne kotlety, pieczona
kaczka czy też
wołowina oraz roladki z wykwintnym farszem.Delikatna
mozzarella, słodka
żurawina oraz pikantny świeżo mielony
pieprz są świetnym dodatkiem do
schabu.Podane z pieczonymi
ziemniakami, lub ziemniaczanym purée i surówkami np. z białej i
czerwonej kapusty smakują wyśmienicie.Akcesoria które znacznie ułatwią Wam przygotowanie rodzinnym Świąt znajdziecie w sklepie AmbitionZapraszam
Składniki: 0,7 kg.
schabu bez kości350g.
żurawiny do
mięs i
serów2 kulki
mozzarelliświeżo mielony pierz kolorowy
sól2
jajka1/3 szklanki
mlekabułka tartaolej lub
smalec do smażenia Przygotowanie:
Schab umyć osuszyć, pokroić w dwu cm. plastryKażdy plaster
mięsa roztłuc cienko, uważając by go nie przedziurawić.
Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry zaczynając od węższej strony.Każdego kotleta posolić, posmarować po całości
żurawiną,oprószyć obficie świeżo mielonym,
kolorowym pieprzem. Ułożyć po dwa,trzy plasterki
mozzarelli.Zwinąć roladkę zakładając najpierw dwa boki na farsz a następnie formując rulon.
Jajka roztrzepać z
mlekiem.Każdą roladę maczać w jajkach oraz obtaczać w
bułce tartej.Rozgrzać tłuszcz.Smażyć na rumiano z każdej strony.Roladki podawać np. z pieczonymi
ziemniakami i ulubioną surówkąj
Smacznego