ßßß Cookit - przepis na Smażony, panierowany camembert z żurawiną

Smażony, panierowany camembert z żurawiną

nazwa

Wykonanie

To jedna z moich ulubionych francuskich przystawek. Nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że łatwo ją przygotować :) Taki camembert może być głównym składnikiem sałatki lub zjedzony osobno z żurawiną. Ja lubię obie wersje.
Składniki:
- camembert (ja kupiłam najtańszy w Auchan i był naprawdę dobry)
- żurawina (taka ze słoiczka, do mięs i serów)
- bułka tarta
- jajko
- sól, pieprz
- inne ulubione przyprawy
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy do niego sól, pieprz i przyprawy. Dokładnie z każdej strony moczymy w nim camembert. Następnie ser obsypujemy bułką tartą, po czym ponownie moczymy go w jajku. Na koniec sypiemy jeszcze jedną warstwę bułki i dokładnie dociskamy.
Na małej patelni, w głębokim tłuszczu smażymy camembert z obu stron na złoto. Zajmuje to około 3-4 minut. Podajemy z żurawiną od razu po zdjęciu z patelni.
Smacznego!!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/smazony-panierowany-camembert-z-zurawina.html