Wykonanie
Pyszny pomysł na niecodzienne
mięso na obiad.Ma nie tylko oryginalny smak ale również ładnie prezentuję się na
stoleSzynka nafaszerowana pomidorowymi jarzynami wychodzi delikatna i niezwykle soczysta.Pomidorowa jarzynka już sama w sobie może służyć za warzywny dodatek np. do
ziemniaków lecz super smakuje w towarzystwie
sałaty w
śmietanie.


Składniki: 1,5 kg
szynki wieprzowej w kawałku
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
czosnek granulowanynaturalna
przyprawa uniwersalnawiórki
masła śmietankowegoJarzyny:4
marchewki2
pietruszki1
cebula1
por-białą cześć
sól,
pieprz200g.
koncentratu pomidorowego Pudliszki
masło klarowane do smażenia Przygotowanie:
Mięso umyć osuszyć, odciąć nadmiar tłuszczu.
Szynkę ponacinać do połowy w dość grube plastry,oprószyć z każdej strony
przyprawami.Jarzyny: Warzywa obrać, umyć.
Marchewki zetrzeć na tarce,
cebulę i
pora pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać
masło klarowane, smażyć warzywa do miękkość w
między czasie dokładając
masło.Przyprawić
solą i
pieprzem, dodać
koncentrat pomidorowy Pudliszki , wymieszać.Jarzynami napełnić kieszonki
szynki.Miso umieścić w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu położyć wiórki
masła.Piec 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.W
między czasie, parokrotnie podlewać
mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem.Podawać np. z młodymi
ziemniakami z
koperkiem i ulubioną
sałatką.







Smacznego#Pudliszki