Wykonanie
Share the post "
Rabarbar pod
migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble"
Rabarbar jest bardzo wdzięcznym produktem. Można go przygotować na mnóstwo różnych sposobów! Na słodko w postaci zapiekanej pod kruszonką, na serniczku, lub nawet na słono z
kurczakiem . Tutaj znajdziecie więcej sposobów na wykorzystanie tego przysmaku. Dziś przedstawiam super łatwy i przyjemny przepis na pyszny
rabarbar pod kruszonką z dodatkiem
migdałów. Pyszności! Nie sugerujcie się zdjęciem i przygotujcie go w naczyniu do zapiekania, ja żałowałam że użyłam tortownicy ale cóż, człowiek uczy się całe życie a piekarnika dodrapać do tej
pory nie
mogę ;P Tak czy inaczej, deser jest pyszny, zapraszam!
Scroll down for recipe in English(6 porcji)Składniki:1 kg
rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki150 g
brązowego cukru50 g
cukru pudruSkładniki na kruszonkę:150 g
mąki125 g
masła w temp. pokojowej60 g
cukru50 g posiekanych
migdałów1 szczypta
soli1 łyżeczka
cynamonuPrzygotowanie:Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, włóż
rabarbar, 2 łyżki
wody i
cukry i wymieszaj. Smaż przez około 15 minut aż
rabarbar zmięknie, po czym przełóż do średniego naczynia do zapiekania i odstaw.W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki i ugniataj palcami aż powstaną charakterystyczne dla niej grudki i posyp przygotowany
rabarbar.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 40 minut, lub do ładnego zarumienienia.Smacznego!
English versionRhubarb almond crumble(6 servings)Ingredients:1 kg of rhubarb, cut into 2 cm pieces150 g brown sugar50 g powdered sugarIngredients for crumble:150 g
flour125 g butter at room temperature60 g sugar50 g chopped almonds1 pinch of salt1 teaspoon of cinnamonPreparation:Preheat a large pan over medium, add rhubarb, 2 tablespoons of water and sugars and mix. Cook for about 15 minutes until the rhubarb softens, then transfer into a medium baking dish and set aside.In a medium bowl, mix all crumble ingredients and knead with your fingers until the mixture is crumbly and sprinkle over the rhubarb.Bake in the preheated to 180 oC oven180 oC for 40 minutes, or until browned.Enjoy!
Share the post "
Rabarbar pod
migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble"