ßßß Cookit - przepis na Rabarbar pod migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble

Rabarbar pod migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble

nazwa

Wykonanie

Share the post "Rabarbar pod migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble"
Rabarbar jest bardzo wdzięcznym produktem. Można go przygotować na mnóstwo różnych sposobów! Na słodko w postaci zapiekanej pod kruszonką, na serniczku, lub nawet na słono z kurczakiem . Tutaj znajdziecie więcej sposobów na wykorzystanie tego przysmaku. Dziś przedstawiam super łatwy i przyjemny przepis na pyszny rabarbar pod kruszonką z dodatkiem migdałów. Pyszności! Nie sugerujcie się zdjęciem i przygotujcie go w naczyniu do zapiekania, ja żałowałam że użyłam tortownicy ale cóż, człowiek uczy się całe życie a piekarnika dodrapać do tej pory nie mogę ;P Tak czy inaczej, deser jest pyszny, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
(6 porcji)
Składniki:
1 kg rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki
150 g brązowego cukru
50 g cukru pudru
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki
125 g masła w temp. pokojowej
60 g cukru
50 g posiekanych migdałów
1 szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, włóż rabarbar, 2 łyżki wody i cukry i wymieszaj. Smaż przez około 15 minut aż rabarbar zmięknie, po czym przełóż do średniego naczynia do zapiekania i odstaw.
W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki i ugniataj palcami aż powstaną charakterystyczne dla niej grudki i posyp przygotowany rabarbar.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 40 minut, lub do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
English version
Rhubarb almond crumble
(6 servings)
Ingredients:
1 kg of rhubarb, cut into 2 cm pieces
150 g brown sugar
50 g powdered sugar
Ingredients for crumble:
150 g flour
125 g butter at room temperature
60 g sugar
50 g chopped almonds
1 pinch of salt
1 teaspoon of cinnamon
Preparation:
Preheat a large pan over medium, add rhubarb, 2 tablespoons of water and sugars and mix. Cook for about 15 minutes until the rhubarb softens, then transfer into a medium baking dish and set aside.
In a medium bowl, mix all crumble ingredients and knead with your fingers until the mixture is crumbly and sprinkle over the rhubarb.
Bake in the preheated to 180 oC oven180 oC for 40 minutes, or until browned.
Enjoy!
Share the post "Rabarbar pod migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble"
Źródło:https://karmelowy.pl/rabarbar-pod-migdalowa-kruszonka-rhubarb-almond-crumble