Wykonanie
Składniki:1,5 kostki
masła1 szklanka
cukru pudru (dałam połowę)2 łyżki normalnego
cukru (dałam połowę)szczypta
solipół łyżeczki esencji migdałowejpół łyżeczki esencji waniliowej1/3 szklanki startych
migdałów3 szklanki
mąkiUtrzeć
masło z
cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać
sól, esencje,
migdały i
mąkę. Wymieszać dokładnie, zawinąć w czystą ścierkę i odstawić do lodówki na pół godziny.Nadzienie:2 szklanki
brązowego cukru1 szklanka
śmietany3 łyżki
masłapół łyżeczki esencji waniliowejW rondlu podgrzać
brązowy cukier ze
śmietaną i często mieszając gotować na wolnym ogniu aż powstanie masa. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać
masło i ubijać aż masa zgęstnieje. Dodać esencję. Jeśli masa jest za gęsta, można dodać więcej
śmietany. Jeśli jest za rzadka, dodać
cukru pudru. Ja zagęściłam
mlekiem w proszku.Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i pokroić na krążki o średnicy ok. 5 cm. Upiec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Ostudzić.Ostudzone
ciastko smarować nadzieniem, nakryć drugim
ciastkiem i lekko docisnąć. Posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)