ßßß Cookit - przepis na Peruwiańskie markizy

Peruwiańskie markizy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1,5 kostki masła
1 szklanka cukru pudru (dałam połowę)
2 łyżki normalnego cukru (dałam połowę)
szczypta soli
pół łyżeczki esencji migdałowej
pół łyżeczki esencji waniliowej
1/3 szklanki startych migdałów
3 szklanki mąki
Utrzeć masło z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać sól, esencje, migdały i mąkę. Wymieszać dokładnie, zawinąć w czystą ścierkę i odstawić do lodówki na pół godziny.
Nadzienie:
2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka śmietany
3 łyżki masła
pół łyżeczki esencji waniliowej
W rondlu podgrzać brązowy cukier ze śmietaną i często mieszając gotować na wolnym ogniu aż powstanie masa. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać masło i ubijać aż masa zgęstnieje. Dodać esencję. Jeśli masa jest za gęsta, można dodać więcej śmietany. Jeśli jest za rzadka, dodać cukru pudru. Ja zagęściłam mlekiem w proszku.
Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i pokroić na krążki o średnicy ok. 5 cm. Upiec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Ostudzić.
Ostudzone ciastko smarować nadzieniem, nakryć drugim ciastkiem i lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/06/Peruwianskie-markizy.html