Wykonanie
Uwielbiam Czarny las, ale postanowiłam przerobić tę klasyczną wersję deseru. Tort jest genialny. Intensywny i armonatyncziny… Doskonałe połączenie
czekolady i
konfitury wiśniowej. Całość uzupełnia nasączenie z
kawy i
wiśniówki. Polecam
biszkopt zrobić dzień wcześniej. Łatwiej będzie się go kroiło.Składniki
jajka, 5 szt.
cukier brązowy, 165 ggorzkie
kakao, 40 g + łyżka do obsypania formy
mąka tortowa, 70 gNasączenie:
kawa rozpuszczalna, 150 ml
cukier brązowy, 2 łyżeczki
wiśniówka, 100 ml
Krem czekoladowy:
śmietana tortowa 36%, 750 ml
czekolada gorzka, 300 g
bita śmietana w proszku, 100 gwrzątek, 1 łyżka
żelatyna w płatkach, 5
płatkówcukier puder, opcjonalnieDodatkowo:
konfitura wiśniowa, 300-350 gZdobienie:
kakao, 1-2 łyżki
gorzka czekolada, 50 gSposób przygotowania
Biszkopt:
białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec stopniowo dodać
cukier i jeszcze chwilę miksować. Suche składniki dwukrotnie przesiać. Wymieszać z
żółtkami. Dodać 2-3 łyżki
białek, żeby “rozluźnić” konsystencję. Następnie dołożyć resztę piany z
białek i bardzo delikatnie wymieszać. Spód formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na funkcji góra-dół. Wyciągnąć foremkę z
ciastem i rzucić nią energicznie o blat. Kiedy wystygnie
biszkopt, podzielić go na 3 równe części.Nasączenie: wszystkie składniki nasączenia dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.Krem: mocno schodzoną
śmietanę ubić na sztywno. Dodać
śnieżkę i jeszcze chwilę miksować. Przygotować
żelatynę wg instrukcji na opakowaniu. Wlać do kremu razem z rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą. Opcjonalnie można dodać jeszcze
cukru pudru. Zależy jak bardzo chcecie, żeby tort był słodki. Dokładnie połączyć.Przekładanie: ułożyć pierwszy blat. Polać 1/3 nasączenia. Rozsmarować mniej więcej 1/3 kremu na
biszkopcie. Czynność powtórzyć 2
razy. Pozostałą częścią kremu posmarować górę
tortu i boki. Górę posypać
kakao. Dolną część
boków ozdobić grubo siekaną
czekoladą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.