Wykonanie

Ogłaszam rozpoczęcie sezonu na COMFORT FOOD! Jesień już oficjalnie wkrada się chłodem pod płaszcz i prowokuje do wyjęcia z szafy wszystkich grubych swetrów. Lubię ją, tą jesień :) jest przytulna, a przy okazji hojna -
dynie,
owoce lasu,
śliwki,
gruszki,
jabłka... Tyle do przerobienia! :)Dziś rozgrzewające
curry na śniadanie, bo dłonie zimne, a niedziela leniwa. Bez glutenu, bez laktozy, wegańskie!Składniki:500g dyni / 150 g
ziemniaków / 100g
pieczarek2 ząbki
czosnku / 3
szalotki200g krojonych
pomidorów z puszki / ćwiartka
czerwonej paprykaświeża
kolendra /
sól i
pieprzpół łyżeczki pasty z tamaryndowcapół łyżeczki czerwonej pasty
curry - jest pikantna, uważajcie :)(lub 2 łyżeczki
przyprawy w proszku)100ml mleczka koksowego500ml
bulionu warzywnegooliwa z oliwek
Do dzieła:Krok 1.
Dynię kroimy w kostkę - ja lubię ze skórką,
ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę, skrapiamy
oliwą na blasze i pieczemy w piekarniku przez ok. 10 min. w temp. 180'C.Krok 2.
Szalotkę siekamy,
czosnek kroimy na plasterki i wrzucamy na rozgrzaną
oliwie w dużym garnku. Kiedy się zeszkli, dodajemy
dynię i
ziemniaki, doprawiamy
solą i smażymy ok. 5 min. często mieszając.Krok 3. Następnie wlewamy gorący bilion, dodajemy krojone
pomidory, obrane i grubo krojone
pieczarki, dalej pastę
curry i z tamaryndowca i zagotowujemy wszystko pod przykryciem, gotując na średnim ogniu przez ok. 10-15 min.Krok 4. Kiedy warzywa będą już miękkie odpalamy blender ręczny (uważajcie na powłoki teflonowe garnków) i blendujemy zupę na gładki krem, dodając na koniec
śmietankę. Przed podaniem dodajcie siekaną
kolendrę i skrojoną
paprykę.

#glutenfree #vegan #lactosefree