Wykonanie
Babka Bounty - nazwana jak słynny batonik, to najlepsze
czekoladowe ciasto z zatopionym w nim
kokosowym nadzieniem. U mnie bardziej jak gorzka wersja batonika (taki lubię) z intensywnie
czekoladowym ciastem, ale możecie w podobny sposób nadziać swojego ulubionego murzynka :). Nadzienie
kokosowe lekko się kruszy, ciasto kroimy na grubsze kawałki, by całość ładnie się trzymała. Bardzo polecam!Składniki na ciasto
czekoladowe:200 g
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonej50 g
kakao200 g drobnego
cukru do wypieków175 g
masła2
jajka1 łyżka ekstraktu z
wanilii80 ml kwaśnej
śmietany125 ml wrzącej
wody175 g
czekoladowych drobinek (chocolate
chips), gorzkich lub
mlecznychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do malaksera włożyć
mąkę,
sodę,
kakao,
cukier,
masło,
jajka,
wanilię,
śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Powoli dolewać wrzącą
wodę, cały czas miksując. Wsypać
czekoladowe drobinki i wymieszać.Nadzienie
kokosowe:1
białko (z dużego
jajka, 40 g)130 g
cukru pudru10 g
skrobi ziemniaczanej150 g
wiórków kokosowych50 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białko ubić do sztywności. Ubijać dalej, stopniowo dosypując
cukier puder, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta i klejąca masa
białkowa. Dodać
skrobię,
wiórki kokosowe,
śmietanę kremówkę i wymieszać do połączenia.Ściskając masę
kokosową w dłoniach uformować z niej gruby wałeczek o długości keksówki (30 cm), może być w częściach - będzie lepiej go przenosić.Część ciasta (od 1/3 ciasta do połowy ciasta) przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 30 x 11 cm. Na środku ciasta położyć
kokosowy wałeczek, lekko wciskając go w ciasto, następnie przykryć pozostałym
ciastem czekoladowym.Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 65 - 75 minut lub do tzw. suchego patyczka (na patyczku mimo to mogą pozostać
czekoladowe farfocle, ale nie powinno być śladu surowego ciasta). Wyjąć, wystudzić i polać
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:80 ml
śmietany kremówki 36%80 g gorzkich chocolate
chips lub posiekanej
gorzkiej czekoladyW małym garnuszku umieścić
śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do
śmietanki wsypać chocolate
chips i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy.Uwaga: ciasto można też piec w formie o średnicy 25 cm z kominem, wtedy pieczemy je krócej, około 60 minut - ciasto będzie odrobinę niższe.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - La Cucina di Milena, przepis zmieniony.