Wykonanie
Dynia to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Najczęściej jadam ją w formie zupy. Oto kolejna propozycja, krem idealny na chłodne wieczory.1500-1700 ml
wody1 mała pieczona
dynia piżmowa2 małe
ziemniaki2
marchewki1 duża
pietruszka3
szalotki4-5 ząbków
czosnku1 łyżka
masła orzechowego1/2
papryczki chilliplastry pieczonego
boczkuszczypioreksól,
pieprz,
zioła prowansalskieDo garnka wlewamy
wodę, wrzucamy miąższ pieczonej dyni,
ziemniaki pokrojone w kostkę,
marchew,
pietruszkę,
szalotkę,
czosnek, po czym gotujemy przez około 60-70 minut. Około 10 minut przed końcem gotowania doprawiamy zupę
solą,
pieprzem,
ziołami prowansalskim,
masłem orzechowym i
papryczką chilli pokrojoną w cienkie paseczki. Przy pomocy blendera przerabiamy zupę na gładki krem. Zupę rozlewamy do misek. Dodajemy plastry
boczku i posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.