Wykonanie
Przyznaję się bez bicia, że nie jestem wielką fanką ryb. Chociaż chciałabym żeby było inaczej, najbardziej lubię
ryby… na surowo w postaci sashimi. Lubię również
wędzoną makrelę czy wędzonego jesiotra (moje ostatnie odkrycie!). Ale oprócz tego nie jadam ich tak dużo jak powinnam.Niedawno jednak w pewnej restauracji we Wrocławiu natknęłam się na pyszne danie z
dorszem i postanowiłam zrobić coś podobnego w domu. Dzisiaj na blogu przepis na bardzo zdrowe danie –
polędwica z
dorsza ugotowana na parze wraz z warzywami i słodko-słonym sosem na bazie
sosu sojowego,
czosnku i
imbiru. Spróbujcie przygotować to w domu!Czy trzeba Was jeszcze przekonywać? Danie to jest bardzo proste i szybkie do przygotowania.
Polędwicę z
dorsza gotujemy na parze tylko 8-10 minut, reszta to podsmażenie
cebulki i przygotowanie warzyw. To znaczy obiad w 30 minut!Przepis na
polędwicę z
dorsza na parze znajdziecie poniżej.

Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 20 minutW
sumie: 35 minutPorcje: 2Składniki300 g
polędwicy z
dorsza½
czerwonej cebuli1 łyżka
oleju ryżowegoorzeszki ziemneświeża
kolendra1 duży
ogórekSos50 g
sosu sojowego100 g
bulionu2 łyżki
sosu ostrygowego1 łyżeczka
sosu rybnego1 łyżka
miodu2 ząbki
czosnkukawałek
imbiru½ łyżeczki
skrobii ziemniaczanejPrzygotowaniePrzygotować sos:Wszystkie składniki czyli
sos sojowy,
bulion,
sos ostrygowy,
sos rybny i
miód umieścić w rondelku i doprowadzić do zagotowania w rondelku.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do rondelka.
Imbir pokroić w cieniutkie płaty i również dodać do rondelka.Gotować na małym ogniu czasem mieszając około 5-7 minut.Następnie dodać
skrobię ziemniaczaną, zagotować, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.Przygotować
rybęPolędwicę z
dorsza pokroić na dwa kawałki.Gotować na parze przez 8-10 minut.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na
oleju ryżowym.
Orzeszki ziemne uprażyć na patelni i posiekać.
Ogórek obrać obieraczką typu julienne w cieniutkie paski.Podać danie:
ogórek ułożyć na talerzu, na nim położyć
polędwicę z
dorsza, polać obficie sosem, na górze ułożyć smażoną
czerwoną cebulę i posiekane
orzeszki ziemne.Przyozdobić świeżą
kolendrą. Smacznego!3 . 5.3251