ßßß Cookit - przepis na Polędwica z dorsza na parze

Polędwica z dorsza na parze

nazwa

Wykonanie

Przyznaję się bez bicia, że nie jestem wielką fanką ryb. Chociaż chciałabym żeby było inaczej, najbardziej lubię ryby… na surowo w postaci sashimi. Lubię również wędzoną makrelę czy wędzonego jesiotra (moje ostatnie odkrycie!). Ale oprócz tego nie jadam ich tak dużo jak powinnam.
Niedawno jednak w pewnej restauracji we Wrocławiu natknęłam się na pyszne danie z dorszem i postanowiłam zrobić coś podobnego w domu. Dzisiaj na blogu przepis na bardzo zdrowe danie – polędwica z dorsza ugotowana na parze wraz z warzywami i słodko-słonym sosem na bazie sosu sojowego, czosnku i imbiru. Spróbujcie przygotować to w domu!
Czy trzeba Was jeszcze przekonywać? Danie to jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Polędwicę z dorsza gotujemy na parze tylko 8-10 minut, reszta to podsmażenie cebulki i przygotowanie warzyw. To znaczy obiad w 30 minut!
Przepis na polędwicę z dorsza na parze znajdziecie poniżej.
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
W sumie: 35 minut
Porcje: 2
Składniki
300 g polędwicy z dorsza
½ czerwonej cebuli
1 łyżka oleju ryżowego
orzeszki ziemne
świeża kolendra
1 duży ogórek
Sos
50 g sosu sojowego
100 g bulionu
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
½ łyżeczki skrobii ziemniaczanej
Przygotowanie
Przygotować sos:
Wszystkie składniki czyli sos sojowy, bulion, sos ostrygowy, sos rybny i miód umieścić w rondelku i doprowadzić do zagotowania w rondelku.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do rondelka.
Imbir pokroić w cieniutkie płaty i również dodać do rondelka.
Gotować na małym ogniu czasem mieszając około 5-7 minut.
Następnie dodać skrobię ziemniaczaną, zagotować, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.
Przygotować rybę
Polędwicę z dorsza pokroić na dwa kawałki.
Gotować na parze przez 8-10 minut.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju ryżowym.
Orzeszki ziemne uprażyć na patelni i posiekać.
Ogórek obrać obieraczką typu julienne w cieniutkie paski.
Podać danie: ogórek ułożyć na talerzu, na nim położyć polędwicę z dorsza, polać obficie sosem, na górze ułożyć smażoną czerwoną cebulę i posiekane orzeszki ziemne.
Przyozdobić świeżą kolendrą. Smacznego!
3 . 5.3251
Źródło:https://missberry.pl/poledwica-z-dorsza-na-parze