Wykonanie
Muszę przyznać, że bardzo lubię połączenie słodkich
owoców z warzywami. Zwłaszcza w sałatkach. Sezon grillowy w pełni, a że nie
mogę już od dawna patrzeć na tony
kiełbasy czy
karkówki, ostatnio wybrałam się na grilla, uzbrojona w taką oto
sałatkę,
cukinię faszerowaną
serem korycińskim oraz
bataty. I na pytanie czy nie jest mi żal, że nie jem
mięsa odpowiadam, że w żadnym momencie! Bo i dlaczego, skoro mam takie pyszności, że rozsadza łeb?
Serio.
Cykoria jest gorzka i żeby się tego pozbyć moczę ją przez jakiś czas i wodzie z
solą. Pomaga. Z
jabłkiem i
pomarańczą stanowi naprawdę ciekawe połączenie.
Składniki:2 główki
cykorii1 duże
jabłko1
pomarańczapieprzoliwaWykonywanie:
Cykorie przekrój na pół i zamocz w zimnej wodzie z odrobiną
soli. Następnie pokrój ją w plastry.
Jabłko i
pomarańcze pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki,
skrop oliwą i przypraw
pieprzem. Odstaw na godzinę, dzięki temu sok z
owoców wymiesza się z
oliwą tworząc sos.Smacznego!