Wykonanie
Nuggetsy z
kurczaka, obtoczone w płatkach kukurydzianych to doskonała przekąska na imprezę czy posiadówkę w gronie znajomych. Ich przygotowanie jest banalnie proste, jednak wymaga od nas nieco zaangażowania – musimy starannie każdy kawałek
kurczaka obtoczyć w cieście oraz płatkach kukurydzianych.
Płatki kukurydziane sprawiają, że kąski są niezwykle chrupiące! Jeżeli lubicie pikantne dania, polecam podwoić ilość przypraw. Nuggetsy z
kurczaka możecie podać z
ketchupem,
sosem czosnkowym, sosem słodkim
chili,
majonezem lub po prostu z
jogurtem naturalnym. Obiecuję, że te kąski z
kurczaka znikną, jako pierwsze z imprezowego stołu – niesamowicie wciągają 😀 Smacznego!Zobacz też:
Bagietki nadziewane
kurczakiem i
seremPrzepisy na
pierś z kurczakaPorcji: 20 Czas gotowania: 30 minutSkładnikipodwójna
pierś z kurczaka0,5 szklanki
mleka2
jajkaszklanka
mąkiłyżeczka
soliłyżeczka
chiliłyżka
ostrej paprykiłyżeczka
pieprzu ziołowegołyżeczka
kurkumy3 szklanki
płatków kukurydzianychPrzepis1
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę o wielkości około 2x2cm.
Płatki kukurydziane przekładamy do
torebki foliowej i ściskamy/łamiemy - mniejsze kawałki
płatków kukurydzianych będą lepiej kleić się do kawałków
kurczaka.2
Mleko,
jajko,
mąkę,
sól oraz
przyprawy łączmy dokładnie do powstania jednolitej konsystencji.
Kurczaka wrzucamy do powstałego ciasta.3Następnie
płatki wykładamy na talerz. Kawałki
kurczaka wyciągamy z ciasta i kolejno panierujemy każdy kawałek w płatkach.4Tak przygotowane nuggetsy rozkładamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia w termoobiegu, temperaturze 180 stopni.5Podajemy z ulubionym sosem. Można je potraktować także jako obiad, podając je z
ziemniakami i surówką.
