ßßß

Składniki: na 4 porcje4 jajka2 białka3 łyżki śmietanki½ łyżeczki soli50 g świeżego szpinaku40 g utartego cheddarmasło do smażeniaDo podania250 g brązowych pieczarek1 gałązka świeżego rozmarynusól i pieprz do smaku2 dymki ze szczypioremczerwone chili, opcjonalniesałata, mieszana
Szpinak pokrój drobno, Dodaj roztrzepane z solą jajka, białka i utarty cheddar. Masło rozpuść na patelni i usmaż 4 omlety o średnicy 20 cm. Smażenie zacznij od niskiej temperatury, a pod koniec lekko podkręć. Na drugiej patelni rozpuść masło. Pieczarki pokrój. Ja lubię duże kawałki, więc pokroiłam na ćwiartki. Zrumień pieczarki w wysokiej temperaturze, grzyby mają się smażyć, a nie dusić. Dopraw solą i pieprzem oraz świeżym rozmarynem. Na każdy omlet nałóż porcję pieczarek i zwiń. Omlety podaj z sałatą, posypane pokrojoną w piórka dymką i ewentualnie chili jeśli lubisz na ostro. Smacznego!