ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane musem pieczarkowym

Jajka faszerowane musem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Delikatny mus pieczarkowy ze słodką śmietanką oraz żółtkami który wypełnia białka jaj będzie idealną przystawką na Świątecznym, Wielkanocnym stole.
Jajka wyglądają i smakują wyśmienicie, mus rozpływa się w ustach – jest kremowy a smaki użytych składników idealnie ze sobą współgrają.
Składniki: 10 jajek
300g.pieczarek
2 cebulki dymki
1 łyżka masła klarowanego
200ml słodkiej śmietanki 36%
sól,pieprz
posiekany szczypiorek Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek,umyć.
Każde przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć żółtka.
Pieczarki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulki posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło klarowane,zeszklić cebulkę, dołożyć pieczarki, smażyć przez chwilę po odparowaniu płynu.
W kielichu blendera umieścić usmażone pieczarki,żółtka oraz śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Całość zmiksować na gładki, puszysty mus.
Mus umieścić w rękawie z ozdobną końcówką, napełniać nim wgłębienia białek.
Jajka ułożyć na półmisku, posypać posiekanym szczypiorkiem
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/jajka-faszerowane-musem-pieczarkowym