Wykonanie
Delikatny mus
pieczarkowy ze słodką
śmietanką oraz
żółtkami który wypełnia
białka jaj będzie idealną przystawką na Świątecznym, Wielkanocnym
stole.
Jajka wyglądają i smakują wyśmienicie, mus rozpływa się w ustach – jest kremowy a smaki użytych składników idealnie ze sobą współgrają.
Składniki: 10
jajek300g.
pieczarek2
cebulki dymki1 łyżka
masła klarowanego200ml słodkiej
śmietanki 36%sól,
pieprzposiekany
szczypiorek Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek,umyć.Każde przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć
żółtka.
Pieczarki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulki posiekać drobno.Na patelni rozgrzać
masło klarowane,zeszklić
cebulkę, dołożyć
pieczarki, smażyć przez chwilę po odparowaniu płynu.W kielichu blendera umieścić usmażone
pieczarki,
żółtka oraz
śmietankę, doprawić
solą i
pieprzem.Całość zmiksować na gładki, puszysty mus.Mus umieścić w rękawie z ozdobną końcówką, napełniać nim wgłębienia
białek.
Jajka ułożyć na półmisku, posypać posiekanym
szczypiorkiemSmacznego