Risotto z krewetkami i cukinią

nazwa

Wykonanie

Risotto z krewetkami i cukinią to danie, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko. Delikatna cukinia, krewetki, to wszystko w pysznym “własnym” sosie… idealnie się komponuje. Całość dopełnia oczywiście czosnek, parmezan i świeżo mielony pieprz. To jedno z tych dań, które będę przygotowywać często. Także nie zawahałabym się podać go gościom, którzy nie lubią krewetek. Sądzę, że po tym risotto, na pewno by się przekonali do ich smaku. Risotto z krewetkami i cukinią sprawdzi się także na kolacji we dwoje… w końcu owoce morza to afrodyzjak 😀 Także smacznego i miłych wieczorów 🙂
Zobacz też:
Risotto z suszonymi pomidorami i natką pietruszki
Risotto z groszkiem cukrowym
Krewetki w cieście piwno-kokosowym
Czosnkowe krewetki z ryżem
Porcji: 3 Czas gotowania: 40 minut
Składniki
250 g krewetek
średnia cukinia
średnia cebula
szklanka ryżu do risotto
100 ml białego wytrawnego wina
0,5 l bulionu
garść parmezanu
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do podania
Przepis
1
Cebulkę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Cukinie kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy na oliwie na patelni. Smażymy do zeszklenia.
2
Następnie na patelnie dodajemy ryż i smażymy dosłownie 2-3 minuty. Zlewamy winem. Gotujemy, aż wino odparuje. Następnie na patelnie wlewamy chochlę bulionu, gotujemy całość, aż bulion odparuje. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, aż ryż będzie miękki. Doprawiamy solą i pieprzem.
3
W międzyczasie czosnek drobno siekamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek oraz krewetki - około 4 minut. Całość z patelni (razem z masłem i czosnkiem) dodajemy do wcześniej przygotowanego ryżu. Dodajemy parmezan. Mieszamy. Podajemy posypane natką pietruszki oraz pieprzem.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/03/risotto-z-krewetkami-i-cukinia