Mini serniczki z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe mini serniczki z sosem truskawkowym. Błyskawiczne do wykonania. Na kilka kęsów, do podania podczas letnich imprez lub po prostu na deser. Nie można przestać jeść, są tak smaczne :).
Uwaga: do przepisu są potrzebne papilotki odrobinę wyższe niż gniazdo foremki (po upieczeniu musi się zmieścić sos truskawkowy). Jeśli posiadacie standadowe papilotki mini serniczków wyjdzie więcej.
Składniki na 10 sztuk:
10 ciasteczek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (markizy)
250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g serka ricotta
1 duże jajko
1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (w sumie 20 g)
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami. Ciasteczka pokruszyć i rozdzielić między papilotki.
W misie miksera umieścić twaróg, ricottę, jajko, cukier, budyń waniliowy i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej. Nie miksować zbyt długo by specjalnie nie napowietrzać masy serowej. Przygotowaną masę serową wyłożyć do papilotek, rozdzielić po równo. Papilotka powinna być wypełniona nie więcej niż do 2/3 wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 160°C przez około 28 - 30 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Sos truskawkowy:
450 g truskawek (mogą być mrożone)
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru
2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżki zimnej wody
Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia.
Pozostałe składniki na sos truskawkowy umieścić w garnuszku. Wymieszać, zagotować. Pogotować przez kilka minut do niedużego odparowania wody. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego sosu truskawkowego. Zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę i wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny, mieszając. Wystudzić w temperaturze pokojowej.
Ponadto:
10 truskawek, po jednej na każdy serniczek
Serniczki z powrotem umieścić w foremce na muffiny (jeśli papilotki są sztywne, nie trzeba tego robić - moje nie były). Na każdy z serniczków nalać gęstniejący sos truskawkowy, około 2 - 3 łyżek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Sos nie powinien zastygnąć do końca, może pozostać lekko płynny.
Smacznego :-).
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/mini-serniczki-z-truskawkami