Wykonanie
Wspaniałe mini serniczki z sosem
truskawkowym. Błyskawiczne do wykonania. Na kilka kęsów, do podania podczas letnich imprez lub po prostu na deser. Nie można przestać jeść, są tak smaczne :).Uwaga: do przepisu są potrzebne papilotki odrobinę wyższe niż gniazdo foremki (po upieczeniu musi się zmieścić sos
truskawkowy). Jeśli posiadacie standadowe papilotki mini serniczków wyjdzie więcej.Składniki na 10 sztuk:10
ciasteczek czekoladowych z nadzieniem
czekoladowym (markizy)250 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie250 g
serka ricotta1 duże
jajko1/2 opakowania budyniu
waniliowego bez
cukru (w
sumie 20 g)1/2 szklanki drobnego
cukru do wypiekówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami.
Ciasteczka pokruszyć i rozdzielić
między papilotki.W misie miksera umieścić
twaróg,
ricottę,
jajko,
cukier,
budyń waniliowy i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej. Nie miksować zbyt długo by specjalnie nie napowietrzać masy serowej. Przygotowaną masę
serową wyłożyć do papilotek, rozdzielić po równo. Papilotka powinna być wypełniona nie więcej niż do 2/3 wysokości papilotki.Piec w temperaturze 160°C przez około 28 - 30 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.Sos
truskawkowy:450 g
truskawek (mogą być mrożone)1 łyżka
soku z cytryny3 łyżki
cukru2,5 łyżeczki
żelatyny w proszku2 łyżki zimnej
wodyŻelatynę w proszku zalać zimną
wodą, odstawić do napęcznienia.Pozostałe składniki na sos
truskawkowy umieścić w garnuszku. Wymieszać, zagotować. Pogotować przez kilka minut do niedużego odparowania
wody. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego sosu
truskawkowego. Zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać
żelatynę i wymieszać, do rozpuszczenia się
żelatyny, mieszając. Wystudzić w temperaturze pokojowej.Ponadto:10
truskawek, po jednej na każdy serniczekSerniczki z powrotem umieścić w foremce na muffiny (jeśli papilotki są sztywne, nie trzeba tego robić - moje nie były). Na każdy z serniczków nalać gęstniejący sos
truskawkowy, około 2 - 3 łyżek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Sos nie powinien zastygnąć do końca, może pozostać lekko płynny.Smacznego :-).