Wykonanie
Tak, serniki rozkochały mnie w sobie na dobre. Uwielbiam je wszystkie! A w szczególności takie, które są tak łatwe w przygotowaniu. Myślę, że nie ma sensu zachwalać tego przepisu - jeśli się skusicie, z pewnością powtórzycie przepis już kilka dni później. O ile nie od razu :). Sernik znalazłam na Moich Wypiekach, zmieniłam jedynie
owoce do frużeliny.

Składniki - spód:- 180 g
ciasteczek pełnoziarnistych z
czekoladą,- 60 g rozpuszczonego
masła.Masa serowa:- 5
białek,- 750 g
twarogu (co najmniej dwukrotnie zmielonego),- 300 ml
śmietany 30 lub 36%,- ziarenka z 1
laski wanilii,- 3/4 szklanki
cukru,- 20 g przesianej
mąki pszennej,- 20 g przesianej
mąki ziemniaczanej.Frużelina truskawkowa:- 250 g
truskawek (świeżych lub mrożonych),-
cukier - do smaku,-
sok z cytryny (1 łyżka),- 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej (rozpuszczona w 1 łyżce
wody),- 1 łyżeczka
żelatyny.
Ciastka rozkruszamy w blenderze, dodajemy
masło. Powinna powstać mokra, piaskowa masa. Wykładamy nią tortownicę (średnica 23 cm). Jeśli tortownica nie jest silikonowa, należy wyłożyć dno papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.Po tym czasie przygotowujemy masę
serową: wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera,a następnie miksujemy do połączenia. Nie wolno mieszać zbyt długo, gdyż po upieczeniu sernik bardzo opadnie. Na masę z
ciasteczek wylewamy masę
serową. Wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut (wierzch powinien być ścięty i sprężysty). Studzimy najlepiej przez całą noc, z lekko otwartymi drzwiami od piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Przygotowujemy frużelinę:
żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej
wody (najlepiej zrobić to w szklance). Zostawiamy. W garnku umieszczamy
owoce (jeśli są mrożone, nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrożenia), dodajemy
cukier, zagotowujemy. Dodajemy
sok z cytryny oraz
mąkę z
wodą. Mieszamy do ponownego zagotowania. Garnek zdejmujemy z kuchni, dodajemy napęczniałą
żelatynę. Energicznie mieszamy. Gdyby
żelatyna nie chciała się rozpuścić, można ponownie podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Gotową frużelinę zostawiamy do ostudzenia. Gdy będzie zimna, wstawiamy do lodówki. Sernik podajemy z frużeliną. Smacznego!