Wykonanie

Wiosna przyszła w tym roku jakoś tak po cichutku. Jeszcze trochę zimno, jeszcze niedawno gdzieś tam śnieg sobie leżał. Nawet nie wiem kiedy cały świat opanowała soczysta zieleń, a na straganach pod Halą pojawiły się
szparagi i
truskawki. Wiem, wiem… jeszcze nie
pora, ani na jedne ani na drugie… ale naprawdę nie mogłam się powstrzymać! I nie żałuję, bo tęskniłam do nich przez cały rok. :)Składniki:150 g
ciasteczek czekoladowych z nadzieniem (np. Oreo)600 g trzykrotnie zmielonego
twarogu1/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków2
białkaziarenka z jednej
laski waniliiszczypta
soliłyżka
mąki pszennej6-7 średniej wielkości
truskawekPrzygotowujemy foremkę do pieczenia muffinów z dwunastoma gniazdami oraz 12 papierowych papilotek. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175ºC.
Truskawki myjemy i delikatnie osuszamy.
Ciasteczka rozdrabniamy, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku (jeśli są za suche, możemy dodać trochę roztopionego
masła). Rozkładamy do przygotowanych foremek (po około 1 łyżce na każdy serniczek). Lekko dociskamy, na przykład dnem małej literatki.


Do trzykrotnie zmielonego
twarogu dodajemy
białka,
cukier,
sól i
mąkę oraz nasionka z jednej
laski wanilii. Delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą (staramy się nie napowietrzyć masy). Przekładamy do foremek. Na wierzchu każdego serniczka układamy połówkę
truskawki.


Pieczemy przez około 25 – 30 minut, zmniejszając temperaturę do 120ºC tuż po włożeniu serniczków do piekarnika (masa powinna się ściąć i zrobić lekko sprężysta, zwłaszcza pośrodku).Wyjmujemy gotowe mini serniczki i studzimy. Podajemy od razu, lub (jeszcze lepiej!) schłodzone w lodówce przez około 8 godzin.




Twoja ocena:

Przepis:Data publikacji:2015-05-02Przygotowanie:20MGotowanie/pieczenie:30MCałkowity czas:50MŚrednia ocena:4 . 5Based on 6 Review(s)