ßßß Cookit - przepis na Waniliowe mini serniczki z truskawkami

Waniliowe mini serniczki z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Wiosna przyszła w tym roku jakoś tak po cichutku. Jeszcze trochę zimno, jeszcze niedawno gdzieś tam śnieg sobie leżał. Nawet nie wiem kiedy cały świat opanowała soczysta zieleń, a na straganach pod Halą pojawiły się szparagi i truskawki. Wiem, wiem… jeszcze nie pora, ani na jedne ani na drugie… ale naprawdę nie mogłam się powstrzymać! I nie żałuję, bo tęskniłam do nich przez cały rok. :)
Składniki:
150 g ciasteczek czekoladowych z nadzieniem (np. Oreo)
600 g trzykrotnie zmielonego twarogu
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 białka
ziarenka z jednej laski wanilii
szczypta soli
łyżka mąki pszennej
6-7 średniej wielkości truskawek
Przygotowujemy foremkę do pieczenia muffinów z dwunastoma gniazdami oraz 12 papierowych papilotek. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175ºC. Truskawki myjemy i delikatnie osuszamy.
Ciasteczka rozdrabniamy, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku (jeśli są za suche, możemy dodać trochę roztopionego masła). Rozkładamy do przygotowanych foremek (po około 1 łyżce na każdy serniczek). Lekko dociskamy, na przykład dnem małej literatki.
Do trzykrotnie zmielonego twarogu dodajemy białka, cukier, sól i mąkę oraz nasionka z jednej laski wanilii. Delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą (staramy się nie napowietrzyć masy). Przekładamy do foremek. Na wierzchu każdego serniczka układamy połówkę truskawki.
Pieczemy przez około 25 – 30 minut, zmniejszając temperaturę do 120ºC tuż po włożeniu serniczków do piekarnika (masa powinna się ściąć i zrobić lekko sprężysta, zwłaszcza pośrodku).
Wyjmujemy gotowe mini serniczki i studzimy. Podajemy od razu, lub (jeszcze lepiej!) schłodzone w lodówce przez około 8 godzin.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-05-02
Przygotowanie:
20M
Gotowanie/pieczenie:
30M
Całkowity czas:
50M
Średnia ocena:
4 . 5
Based on 6 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/05/02/waniliowe-mini-serniczki-z-truskawkami