Wykonanie
Lista składników500 -600 g
karkówki sól,
pieprz 1 łyżeczka
papryki słodkiej w proszku trochę
chilli 1
cebula garść
suszonych grzybów 150 g ciemnych
pieczarek 400 ml passata pomidorowej 2
listki laurowe 1/4 szklanki
wody [n] Dodatkowo 1 łyżka
mąki odrobina
wody do rozmieszaniaMoja propozycja na obiad z
karkówki. Bardzo proste i smaczne danie. Można je przygotować na trzy różne sposoby.
Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić
solą pieprzem i
papryką słodką i ostrą. Obsypać
mięso mąką. Na patelni rozgrzać
olej i obsmażyć plastry
mięsa na złoty kolor. Zdjąć
mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia. Obsmażyć
cebulkę na lekko złotawy kolor. Dodać pokrojone w plastry
grzyby i smażyć aż nadmiar płynu z
grzybów wyparuje. Wlać
sos pomidorowy passata i
wodę. Dodać
suszone grzyby suszone,
listki laurowe. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Wszystko wymieszać i zagotować. Wylać całą zawartość patelni do żaroodpornego naczynia.Nagrzać piekarnik do 200 C i piec godzinę 20 minut.

Wykonanie na patelni – po zagotowaniu
sosu pomidorowego ( patrz wyżej) dodać podsmażone
mięso i gotować na bardzo małm ogniu do miękkości
mięsa. Wtedy jednak trzeba czasami dolewać trochę
wody. Zagęścić sos
mąką rozmieszaną w małej ilości
wody. Do gotującego sięsosu powoli wlewać rozmieszaną
mąkę i ponownie zagotować.Wykonanie w elektrycznym garnku do długiego gotowania – przygotować wszystko jak przy wykonaniu w piekarniku. Nastawić garnek i gotować na wolnym gotowaniu 3-3 , 5 godziny.

Danie jest bardzo smaczne. Podawać z
kaszą,
ziemniaki, lub
ryżem. To już jak kto woli.