Wykonanie
Prosty gulasz wieprzowy gości u mnie dość często z kilku powodów. Jest prosty w przygotowaniu, szybki, a składniki do jego przygotowania są powszechnie dostępne, bo w zasadzie potrzebujemy do niego tylko kawałka
mięsa wieprzowego,
cebuli, odrobiny
mąki oraz kilku przypraw, które zazwyczaj mamy w domu. Taki gulasz możecie podawać z bardzo różnymi dodatkami. Świetnie będzie komponował się z
kaszami, zarówno gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do
ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z
łopatki wieprzowej lub
karkówki wieprzowej – będzie najlepszy.
Schab na gulasz będzie zbyt suchy, chyba, że kawałki
schabu wymieszacie z wyżej wymienionymi rodzajami
wieprzowiny. Smacznego!Zobacz też:
Karkówka w sosie własnymGulasz z jelenia na
czerwonym winie z
pieczarkamiZapiekanka ziemniaczana z
mięsem mielonymPolędwiczki w kremowym sosie własnymPorcji: 3 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki700 g
wieprzowiny (
karkówka,
łopatka)duża
cebulapół szklanki
mąkiolej do smażenia2
liście laurowe2
ziela angielskieszklanka
wodysól i
pieprzPrzepis1
Wieprzowinę kroimy na kawałki o wielkości około 2x2 cm. Oprószamy
solą i
pieprzem oraz obtaczamy w
mące. Tak przygotowane
mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni do zrumienienia.2Przekładamy
mięso do garnka, a na tej samej patelni podsmażamy
cebulę pokrojoną w plasterki do zrumienienia. Przekładamy ją także do garnka.3Całość podlewamy
wodą oraz dodajemy
ziele angielskie i
liść laurowy. Dusimy około godzinę pod przykryciem, do momentu, aż
mięso będzie miękkie, a sos własny zgęstnieje. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.4Podajemy z
kaszą,
ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi.
