ßßß Cookit - przepis na Prosty gulasz wieprzowy

Prosty gulasz wieprzowy

nazwa

Wykonanie

Prosty gulasz wieprzowy gości u mnie dość często z kilku powodów. Jest prosty w przygotowaniu, szybki, a składniki do jego przygotowania są powszechnie dostępne, bo w zasadzie potrzebujemy do niego tylko kawałka mięsa wieprzowego, cebuli, odrobiny mąki oraz kilku przypraw, które zazwyczaj mamy w domu. Taki gulasz możecie podawać z bardzo różnymi dodatkami. Świetnie będzie komponował się z kaszami, zarówno gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy, chyba, że kawałki schabu wymieszacie z wyżej wymienionymi rodzajami wieprzowiny. Smacznego!
Zobacz też:
Karkówka w sosie własnym
Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Polędwiczki w kremowym sosie własnym
Porcji: 3 Czas gotowania: 1 godzina
Składniki
700 g wieprzowiny (karkówka, łopatka)
duża cebula
pół szklanki mąki
olej do smażenia
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
szklanka wody
sól i pieprz
Przepis
1
Wieprzowinę kroimy na kawałki o wielkości około 2x2 cm. Oprószamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące. Tak przygotowane mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni do zrumienienia.
2
Przekładamy mięso do garnka, a na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w plasterki do zrumienienia. Przekładamy ją także do garnka.
3
Całość podlewamy wodą oraz dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy około godzinę pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos własny zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4
Podajemy z kaszą, ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/01/prosty-gulasz-wieprzowy