Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na szybki
makaron z
pieczarkami i
serem. Uwielbiam to danie, ponieważ można je zrobić w 20 minut, jest bardzo sycące i przede wszystkim pyszne. Dzisiaj bardziej dyrygowałam (jestem chora), a obiad robił M., ale wierzcie mi, wyszło wspaniale!Jeżeli zastanawiacie się
czemu mój
makaron jest taki żółty, to odpowiedź jest prosta. Próbowaliśmy dzisiaj bezglutenowego
makaronu kukurydzianego (nasz z Biedronki). Trochę się obawiałam jego smaku, ale jest super. Ja zupełnie nie czułam różnicy (chociaż przyznaję, że mam katar i nieco zaburzony smak;). Konsystencję ma zupełnie jak zwykły
makaron.Przy okazji leżenia w łóżku wprowadziłam kilka zmian w wyglądzie bloga, mam nadzieję, że Wam się podoba? :)

Potrzebujemy:0,5 kg
pieczarek1 dużą
śmietanę kremówkę 30%sól,
pieprz,
listek laurowy4
suszone grzyby1 łyżkę
mąki (czubatą)2 szklanki
wody1
mozzarellę1
cebulętłuszcz do podsmażenia
Pieczarki kroimy w plasterki,
cebulę drobno siekamy.Na patelni podsmażamy
cebulę, gdy lekko się zarumieni dodajemy
pieczarki i podsmażamy przez kilka minut. W trakcie podsmażania solimy i
pieprzymy. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki
wody, dodajemy
liść laurowy,
suszone grzybki i jeszcze solimy i
pieprzymy do smaku.Gotujemy przez 5 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę
mozzarellę i
śmietanę kremówkę.Gotujemy przez kolejne 5 minut.Na koniec w szklance mieszamy zimną
wodę (pół szklanki
wody) i łyżkę
mąki. Mieszamy aż znikną grudki i wlewamy do sosu energicznie mieszając. Gotujemy przez 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje.Podajemy z
makaronem. Smacznego!:)