ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was przepis na szybki makaron z pieczarkami i serem. Uwielbiam to danie, ponieważ można je zrobić w 20 minut, jest bardzo sycące i przede wszystkim pyszne. Dzisiaj bardziej dyrygowałam (jestem chora), a obiad robił M., ale wierzcie mi, wyszło wspaniale!
Jeżeli zastanawiacie się czemu mój makaron jest taki żółty, to odpowiedź jest prosta. Próbowaliśmy dzisiaj bezglutenowego makaronu kukurydzianego (nasz z Biedronki). Trochę się obawiałam jego smaku, ale jest super. Ja zupełnie nie czułam różnicy (chociaż przyznaję, że mam katar i nieco zaburzony smak;). Konsystencję ma zupełnie jak zwykły makaron.
Przy okazji leżenia w łóżku wprowadziłam kilka zmian w wyglądzie bloga, mam nadzieję, że Wam się podoba? :)
Potrzebujemy:
0,5 kg pieczarek
1 dużą śmietanę kremówkę 30%
sól, pieprz, listek laurowy
4 suszone grzyby
1 łyżkę mąki (czubatą)
2 szklanki wody
1 mozzarellę
1 cebulę
tłuszcz do podsmażenia
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy.
Na patelni podsmażamy cebulę, gdy lekko się zarumieni dodajemy pieczarki i podsmażamy przez kilka minut. W trakcie podsmażania solimy i pieprzymy. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy liść laurowy, suszone grzybki i jeszcze solimy i pieprzymy do smaku.
Gotujemy przez 5 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i śmietanę kremówkę.
Gotujemy przez kolejne 5 minut.
Na koniec w szklance mieszamy zimną wodę (pół szklanki wody) i łyżkę mąki. Mieszamy aż znikną grudki i wlewamy do sosu energicznie mieszając. Gotujemy przez 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje.
Podajemy z makaronem. Smacznego!:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/02/makaronzserem.html