ßßß
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:4 duże marchewki, obrane i pokrojone w kostkę2/3 szklanki mrożonego groszku1 duża łyżka masła1 łyżka mąki1/2 łyżeczki cukrusól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Marchewkę wraz z groszkiem umieść w średnim rondelku, zalej wodą i gotuj przez około 12 minut do miękkości. Odlej około połowę wody.W tym czasie na małej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż mieszając przez około 30 sekund, do lekkiego zarumienienia.Do marchewki z groszkiem dodaj zasmażkę i cukier i gotuj przez 1-2 minuty, aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu.Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z ulubionym daniem głównym.Smacznego!
English versionCarrots with peas(4 servings)Ingredients:4 large carrots, peeled and diced2/3 cup of frozen peas1 large tablespoon of butter1 tablespoon of flour1/2 teaspoon of sugarsalt and pepper to tastePreparation:Place carrots and peas in a medium saucepan, cover with water and cook for about 12 minutes until tender. Drain about half of the water.Meanwhile, melt butter in a small pan add flour and cook stirring for 30 seconds to make lightly browned roux.Add the roux and sugar to the carrot with peas and cook for 1-2 minutes until sauce thickens.Season with salt and pepper to taste and serve with your favorite main course.Enjoy!
Share the post "Zasmażana marchewka z groszkiem / Carrots with peas"


