Wykonanie
wtorek, 22 Luty 2011, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Jako dziecko szczerze nienawidziłam gotowanej
marchewki po każdą postacią. Na szczęście z
wiekiem moje upodobania kulinarne się zmieniły;). Duszona
marchewka z
groszkiem to jeden z moich ulubionych dodatków chociażby do tradycyjnych mielonych. Jeśli mamy gotową
mieszankę warzywną w słoiku lub w puszce, przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 10 minut. Mrożoną lub świeżą musimy oczywiście wcześniej ugotować.
Składniki:700 g
marchewki z
groszkiem2 łyżki
masła1 łyżka
mąki2 łyżeczki
cukrupłaska łyżeczka
soliodrobina zmielonego
pieprzuWarzywa odsączamy z zalewy i przepłukujemy
wodą. W głębokim rondlu roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę i przesmażamy przez chwilę energicznie mieszając, aby nie było żadnych grudek. Dodajemy 1/3 szklanki
wody i mieszamy, aż się zagotuje. Dodajemy warzywa i doprawiamy. Gotujemy jeszcze przez chwilkę i podajemy np. z puree ziemniaczanym i kotletami mielonymi.