Wykonanie
Share the post "Zasmażana
marchewka z
groszkiem / Carrots with peas"Zasmażana
marchewka z
groszkiem jest jednym z moich ulubionych dodatków do dań głównych. Zawsze jak już musiałam zjeść coś w jakimś bufecie, to jak tylko była taka opcja wybierałam właśnie to. W końcu postanowiłam zmierzyć się z tym daniem i byłam zaskoczona jakie to łatwe! Skorzystałam z przepisu z tego bloga, gdyż zdjęcia wyglądały obłędnie! Jeżeli jeszcze jakimś cudem nie robiliście tego dania, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Zapraszam.

Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:4 duże
marchewki, obrane i pokrojone w kostkę2/3 szklanki mrożonego
groszku1 duża łyżka
masła1 łyżka
mąki1/2 łyżeczki
cukrusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Marchewkę wraz z
groszkiem umieść w średnim rondelku, zalej
wodą i gotuj przez około 12 minut do miękkości. Odlej około połowę
wody.W tym czasie na małej patelni rozpuść
masło, dodaj
mąkę i smaż mieszając przez około 30 sekund, do lekkiego zarumienienia.Do
marchewki z
groszkiem dodaj zasmażkę i
cukier i gotuj przez 1-2 minuty, aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu.Dopraw
solą i
pieprzem do smaku i podawaj z ulubionym daniem głównym.Smacznego!

English versionCarrots with peas(4 servings)Ingredients:4 large carrots, peeled and diced2/3 cup of frozen peas1 large tablespoon of butter1 tablespoon of
flour1/2 teaspoon of sugarsalt and pepper to tastePreparation:Place carrots and peas in a medium saucepan, cover with water and cook for about 12 minutes until tender. Drain about half of the water.Meanwhile, melt butter in a small pan add
flour and cook stirring for 30 seconds to
make lightly browned roux.Add the roux and sugar to the carrot with peas and cook for 1-2 minutes until sauce thickens.Season with salt and pepper to taste and
serve with your favorite main course.Enjoy!

Share the post "Zasmażana
marchewka z
groszkiem / Carrots with peas"



